Ciasto cytrynowe z owocami
Sernik rabarbarowo-borówkowy

Rabarbar można teraz kupić wszędzie, więc korzystam z tego ile się da 🙂

Można z niego przygotować ciasto na kruchym spodzie, tartę tatin (tak, tak – tartę tatin :)), owocowe tiramisu, suflet i wiele innych ciekawych deserów 🙂

Ale ja teraz mam dla Was chyba jeden z najprostszych – rabarbar pod kruszonką – czyli angielski crumble.

Sam rabarbar jest wcześniej lekko podgotowany z amaretto, cynamonem i świeżym imbirem – wierzcie mi – to świetne połączenie smaków.

Do kruszonki dodałam marcepan, który zalegał w szafce od świąt – dzięki temu kruszonka nabrała migdałowego smaku – jeśli nie macie marcepana, dodajcie po prostu garść posiekanych migdałów.

Deser ten koniecznie zjedzcie na ciepło z gałką lodów – niebo w gębie 😉

rabarbar pod kruszonką_2

rabarbar pod kruszonką_7

rabarbar pod kruszonką_3

rabarbar pod kruszonką_5

Rabarbar pod kruszonką (crumble)
 
Autor:
Ilość: 4-6
Składniki
  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • około 2 cm świeżego imbiru (startego na tarce)
  • około 100 g cukru do rabarbaru (lub do smaku)
  • pół szklanki amaretto
  • 125 g masła
  • 150 g cukru (do kruszonki)
  • 150 g mąki
  • około 100 g marcepana lub posiekanych migdałów
Wykonanie
  1. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o wielkości około 1-1,5 cm.
  2. Włóż je do garnka, dodaj cukier, amaretto, cynamon i starty imbir.
  3. Podgotuj krótko - aby rabarbar lekko zmiękł - ale nie może się rozpdać.
  4. Masło zagnieć razem z cukrem, mąką i marcepanem.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż rabarbar - jeśli powstało dużo soku, to go nie dodawaj.
  6. Na wierzchu ułóż kruszonkę.
  7. Piecz w 190 stopniach przez około 30 minut.
  8. Po upieczeniu ostudź przez około 10 minut, a następnie podaj z lodami 🙂

Przepis własny.

Ciasto cytrynowe z owocami
Sernik rabarbarowo-borówkowy

Related Post