Sangria rabarbarowo-truskawkowa
Ekspresowe precle

 

Uwielbiam tradycyjne tiramisu z jego pysznym kawowym smakiem, ale muszę przyznać, że takie owocowe, rabarbarowe tiramisu jest przepyszne.

Jego zaletą jest orzeźwiający, słodko-kwaskowaty smak uzyskany dzięki zmiksowanemu rabarbarowi.

Do nasączenia biszkoptów (zamiast amaretto i kawy) użyłam rumu wymieszanego ze słodzoną wodą – a w wersji dla dzieci soku jabłkowego.

Wypróbujcie wersję alkoholową, albo tą mocno owocową  z sokiem jabłkowym 🙂

rabarbarowe tiramisu1

rabarbarowe tiramisu2

rabarbarowe tiramisu3

 

Rabarbarowe tiramisu
 
Autor:
Składniki
mus rabarbarowy:
  • pół kilograma rabarbaru
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru
tiramisu:
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • długie biszkopty (można dostać takie specjalne duże opakowania np. w Lidlu lub Realu)
  • 100 ml rumu
  • 300 ml wrzącej wody
  • pół szklanki cukru (do ponczu)
Wykonanie
mus:
  1. Rabarbar pokrój na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm.
  2. Wodę z cukrem lekko podgrzej, dodaj rabarbar i duś go aż zmięknie.
  3. Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.
tiramisu:
  1. Rozpuść cukier we wrzącej wodzie, dodaj rum, przelej do szerokiej i płaskiej miseczki i odstaw do wystudzenia.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj do nich mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach - aż się utworzy jednolity krem.
  4. Biszkopty zamaczaj w ponczu i układaj na dnie foremki.
  5. Na biszkopty wyłóż połowę kremu i nałóż połowę musu z rabarbaru.
  6. Ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie nałóż resztę kremu i pozostały rabarbar.
  7. Podawaj od razu, albo przechowuj w lodówce (wtedy przed podaniem wyjmij tiramisu na zewnątrz jakieś pół godziny - godzinę wcześniej, aby krem lekko zmiękł).
Notatki
Przepis na foremkę około 19/28 cm.

 

Przepis własny.

Sangria rabarbarowo-truskawkowa
Ekspresowe precle

Related Post