Rabarbarowe tiramisu

Zaktualizowany: 2023 25 maja
rabarbarowe tiramisu

Przepis na tiramisu z rabarbarem

Rabarbarowe tiramisu to niezwykle smakowite i orzeźwiające połączenie klasycznego tiramisu z lekko kwaskowym musem z rabarbaru. To deser, który doskonale sprawdzi się podczas ciepłych letnich dni, oferując delikatność i świeżość. Warstwy puszystego kremu, przesiąknięte delikatnymi biszkoptami nasączonymi ponczem z rumu, tworzą harmonijną bazę dla intensywnego smaku musu z rabarbaru. To połączenie słodyczy i lekkiego kwaskowego rabarbaru daje efekt wyjątkowo zbalansowanego i orzeźwiającego smaku. Tiramisu rabarbarowe to prawdziwa uczta dla podniebienia, która wzbogaci Twoje letnie przyjęcia i chwile relaksu. Spróbujcie koniecznie tej wersji jeśli lubicie rabarbar.

rabarbarowe tiramisu2

Tiramisu z rabarbarem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz tiramisu i lekkie orzeźwiające desery, to spróbuj tego połączenia włoskiego deseru z mascarpone i rabarbarem.

rabarbarowe tiramisu3

Rabarbarowe tiramisu przepis

Wypieki Beaty
Przepis na orzeźwiający deser tiramisu z musem z rabarbaru.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
1 hour
Czas całkowity 2 hours
Porcje 8
Składniki

składniki na mus rabarbarowy do tiramisu

  • 0,5 kg rabarbaru
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru (100 g – lub do smaku)

składniki na tiramisu:

Instrukcja
 

Jak zrobić mus z rabarbaru do tiramisu

  • Rabarbar pokrój na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm.
    0,5 kg rabarbaru
  • Wodę z cukrem lekko podgrzej, dodaj rabarbar i duś go aż zmięknie.
    0,5 szklanki wody, 0,5 szklanki cukru
  • Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić tiramisu z rabarbarem

  • Rozpuść cukier w gorącej wodzie, dodaj rum, przelej do szerokiej i płaskiej miseczki i odstaw do wystudzenia.
    300 ml wody, 2 łyżki cukru, 100 ml rumu
  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    4 żółtka, 150 g cukru
  • Dodaj do nich mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach – aż się utworzy jednolity krem.
    500 g serka mascarpone
  • Biszkopty zamaczaj w ponczu i układaj na dnie foremki.
  • Na biszkopty wyłóż połowę kremu i nałóż połowę musu z rabarbaru.
  • Ułóż drugą warstwę biszkoptów, na nie nałóż resztę kremu i pozostały rabarbar.
  • Podawaj od razu, albo przechowuj w lodówce (wtedy przed podaniem wyjmij tiramisu na zewnątrz jakieś pół godziny – godzinę wcześniej, aby krem lekko zmiękł).
Notatki
Przepis na foremkę około 20/30 cm lub około 8 indywidualnych pucharków.
Prywatne
Słowa kluczowe deser z rabarbarem, tiramisu z rabarbarem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
rabarbarowe tiramisu3

Tiramisu rabarbarowe – uwagi

Uwielbiam tradycyjne tiramisu z jego pysznym kawowym smakiem, ale muszę przyznać, że takie owocowe, tiramisu rabarbarowe jest przepyszne.

Jego zaletą jest orzeźwiający, słodko-kwaskowaty smak uzyskany dzięki zmiksowanemu rabarbarowi.

Do nasączenia biszkoptów (zamiast amaretto i kawy) użyłam rumu wymieszanego ze słodzoną wodą – a w wersji dla dzieci soku jabłkowego.

Wypróbujcie wersję alkoholową, albo tą mocno owocową  z sokiem jabłkowym :)

Polecam wam również czekoladowe tiramisu z wiśniami albo truskawkowe tiramisu.

Polecane przepisy na włoskie desery

Jeśli lubicie kuchnię włoską, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na włoskie desery. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Przepis własny.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 19 maja