Rabarbarowy curd

Zaktualizowany: 2023 17 maja
rabarbarowy krem

Przepis na rabarbarowy krem do deserów i ciast

Rabarbarowy curd to doskonały dodatek do deserów i ciast. Jest kremowy i aksamitny, przygotowany z użyciem jajek i masła, co nadaje mu bogatego smaku i konsystencji. Dodaj niezwykły smak i teksturę swoim wypiekom dzięki temu przepisowi na rabarbarowy krem. Ja swój krem wykorzystałam między innymi do nadziania ptysi, a także do sernikowego musu z rabarbarem (obydwa przepisy znajdziecie na blogu). A Wy do czego byście użyli ten krem z rabarbaru?

krem rabarbarowy

Rabarbarowy curd przepis krok po kroku

W sezonie na rabarbar warto wykorzystać go do różnych słodkich wypieków. Ale zamiast dodawać pokrojony rabarbar możecie zrobić z niego aksamitny krem i użyć go do deserów i ciast.

rabarbarowy krem

Rabarbarowy curd przepis

Wypieki Beaty
Przepis na aksamitny krem z rabarbaru idealny do słodkich wypieków i deserów.
4.80 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 1 słoiczek
Składniki

składniki na rabarbarowy curd

  • 2 jajka (u mnie rozmiar L)
  • 200 g cukru (- podzielonego na dwie porcje po 150 i 50 g)
  • około 250 g rabarbaru ((mniej więcej 4 krótsze łodygi))
  • 1/4 szklanki wody (- 60 ml)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g masła (miękkiego )
Instrukcja
 

Jak zrobić krem rabarbarowy curd

  • Rabarbar umyj, a następnie pokrój w kostkę.
    około 250 g rabarbaru
  • Przełóż go do rondla, dodaj wodę, sok z cytryny oraz 50 g cukru – zagotuj aż rabarbar mocno zmięknie i się rozpadnie – możesz dodatkowo całość zmiksować, aby krem miał gładszą konsystencję.
    1/4 szklanki wody, 2 łyżki soku z cytryny, 200 g cukru
  • W tym czasie jajka utrzyj z resztą cukru na puszystą białą masę.
    2 jajka
  • Dodaj do jajek gorący rabarbar – po trochu i krótko zmieszaj.
  • Przełóż całość ponownie do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje.
  • Na koniec dodaj do kremu masło i dokładnie wymieszaj.
    60 g masła
  • Przełóż krem do słoiczków i schłodź w lodówce.
Prywatne
Słowa kluczowe krem z rabarbaru
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
rabarbarowy krem

Aksamitny krem z rabarbaru – uwagi

O rajuniu jaki ten rabarbarowy krem jest pyszny :D

Jadłam i robiłam już cytrynowy curd, ananasowy curd i pomarańczowy.

Myślałam, że ananasowy curd jest najlepszy na świecie, ale teraz już nie jestem tego taka pewna.

Ten krem rabarbarowy jest dla mnie idealny – nie za słodki, nie za kwaśny, o świetnej konsystencji.

Ja go podjadałam łyżeczką prosto ze słoika.

Mój mąż nie podziela aż tak bardzo mojego zachwytu nad tym kremem, ale on nie podziela również mojej miłości do rabarbaru – nie zna się chłop i już ;)

Ja rabarbar uwielbiam miłością niezmienną od lat dzieciństwa (pewnie dlatego, że wtedy jeszcze nie widziałam, że to warzywo ;)) i uwielbiam wykorzystywać go w słodkich wypiekach i deserach.

Ten rabarbarowy curd możecie wykorzystać podobnie jak dżem – do naleśników, placuszków, czy gofrów.

Możecie go nałożyć na pavlovą, albo zjeść sam :)

Ja go wykorzystałam do przygotowania musu rabarbarowego.


rabarbarowy curd 1
krem rabarbarowy

Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem

Wszystkich wielbicieli ciast z rabarbaru zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów, gdzie możecie wykorzystać rabarbar. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Przepis znalazłam tutaj.

Opublikowano: 2017 20 maja

Podziel się przepisem

8 komentarzy

  1. 92d1d6c8fd875e350215d48efe7572f0?s=54&d=mm&r=g
    Ada 2022 2 lipca w 07:31- Odpowiedz

    Czy mogę go zrobic 2,3 dni wcześniej przed wykorzystaniem?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 2 lipca w 11:18- Odpowiedz

      tak, tylko trzymaj w lodówce

  2. 7633bade01ec7bec3d69a9b9c62a99c4?s=54&d=mm&r=g
    Patrycja 2020 8 maja w 15:15- Odpowiedz

    Pyszny to mało powiedziane. Uzależniający. Dziękuję za ten wyśmienity przepis :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 8 maja w 17:34- Odpowiedz

      Cieszę się bardzo, że tak ci zasmakował :)

  3. ac35a31ddb213ddffb8cd11fab89ef59?s=54&d=mm&r=g
    Monika 2018 8 maja w 14:56- Odpowiedz

    Jak długo może stać w lodówce?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 8 maja w 14:58- Odpowiedz

      U mnie szybko znikł, ale jeśli będzie w szczelnym pojemniku, to myślę, że tydzień spokojnie

  4. cf37ea38dca79bea45f2039e6987936e?s=54&d=mm&r=g
    Gosia www.rabarbarowo.pl 2017 21 maja w 15:55- Odpowiedz

    Doskonały! Musi fajnie smakować jako dodatek na przykład do pankejków…. mmm :)

  5. 06eb9fa7b4ea36c07527427fd0ff2f85?s=54&d=mm&r=g
    Angelika_Monika Candy Pandas 2017 21 maja w 14:40- Odpowiedz

    Zdecydowanie musi być pyszny :) My swój dzisiaj poddusiłyśmy na patelni z syropem klonowym <3

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy