Reklama


Rabarbarowy curd

Rabarbarowy curd

 

rabarbarowy krem

 

O rajuniu jaki ten rabarbarowy curd jest pyszny 😀

Jadłam i robiłam już cytrynowy curd, ananasowy curd i pomarańczowy. Myślałam, że ananasowy jest najlepszy na świecie, ale teraz już nie jestem tego taka pewna.

Ten krem rabarbarowy jest dla mnie idealny – nie za słodki, nie za kwaśny, o świetnej konsystencji.

Ja go podjadałam łyżeczką prosto ze słoika.

Mój mąż nie podziela aż tak bardzo mojego zachwytu nad tym kremem, ale on nie podziela również mojej miłości do rabarbaru – nie zna się chłop i już 😉

Ja rabarbar uwielbiam miłością niezmienną od lat dzieciństwa (pewnie dlatego, że wtedy jeszcze nie widziałam, że to warzywo ;)) i uwielbiam wykorzystywać go w słodkich wypiekach i deserach.

Ten rabarbarowy curd możecie wykorzystać podobnie jak dżem – do naleśników, placuszków, czy gofrów.

Możecie go nałożyć na pavlovą, albo zjeść sam 🙂

Ja go wykorzystałam do przygotowania musu rabarbarowego (przepis już niebawem).

 

rabarbarowy krem

 

 

krem rabarbarowy

 

Rabarbarowy curd
 
Autor:
Składniki
  • 2 jajka
  • 200 g cukru - podzielonego na dwie porcje po 150 i 50 g
  • około 250 g rabarbaru (mniej więcej 4 krótsze łodygi)
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 60 g miękkiego masła
Wykonanie
  1. Rabarbar umyj, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Przełóż go do rondla, dodaj wodę, sok z cytryny oraz 50 g cukru - zagotuj aż rabarbar mocno zmięknie i się rozpadnie - możesz dodatkowo całość zmiksować, aby krem miał gładszą konsystencję.
  3. W tym czasie jajka utrzyj z resztą cukru na puszystą białą masę.
  4. Dodaj do jajek gorący rabarbar - po trochu i krótko zmieszaj.
  5. Przełóż całość ponownie do garnka i gotuj na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje.
  6. Na koniec dodaj do kremu masło i dokładnie wymieszaj.
  7. Przełóż krem do słoiczków i schłódź w lodówce.
 

 

krem rabarbarowy

 

Przepis znalazłam tutaj.

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: