Reklama


Racuchy z bananami i jabłkami

Racuchy z jabłkami robię dość często (chociaż ostatnio dotarło do mnie, że miałam sporą przerwę w ich przygotowywaniu), ale jakoś nigdy do tej pory nie wpadłam na pomysł usmażenia racuchów z bananami.

W sumie jest to niepojęte, bo bardzo lubię banany (jem je na prawie każde śniadanie) i racuchy  z nimi baaardzo mi smakowały 🙂

Smażone banany miękną i nabierają kremowej konsystencji i wręcz rozpływają się w ustach podczas jedzenia. Do tego świetnie się komponują z jabłkami.

Przy następnej okazji dodajcie banana do swoich racuszków, a sami się przekonacie jak świetnie się sprawdzają w takich placuszkach.

Jeśli szukacie jeszcze inne przepisy na racuchy drożdżowe, to zajrzyjcie tutaj.

racuchy z bananami_1

racuchy z bananami_2

racuchy z bananami_3

racuchy z bananami_8

 

4.0 from 2 reviews
Racuchy z bananami i jabłkami
 
Autor:
Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder do posypania
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, zasyp łyżką cukru, zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut..
  2. W dużej misie umieść mąkę, cukier waniliowy, jajko i cynamon, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (możesz to zrobić mikserem).
  3. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Banana pokrój w plastry, jabłko podziel na ćwiartki, a następnie każdy kawałek pokrój w plasterki (ewentualnie możesz zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach).
  5. Dodaj owoce do wyrośniętego ciasta i wymieszaj.
  6. Smaż racuszki na rozgrzanym oleju.
  7. Gotowe placuszki osusz na papierowym ręczniku, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Jeżeli ciasto wychodzi zbyt gęste trzeba dodać troche mleka i wymieszać ponownie. Konsystancja powinna być bardzo gęstej śmietany - do nakładania łyżką a nie lania.

 

Przepis znalazłam tutaj.

Related Post

Reklama

  • Tosia

    Racuszki pyszne ale wg mnie za dużo mąki w stosunku do mleka, za bardzo gęsto. Ja dolałam ok pół szklanki mleka aby konsystencja ok.

  • Ewa

    Dokładnie, za mało mleka. Trzeba dodać co najmniej pół lub nawet cała bo inaczej można nożem kroić ciasto

    • Przy ciastach drożdżowych czasami tak jest. Wszystko zależy od tego, jaką mąkę akurat masz. Dopisałam to do przepisu 🙂

  • Ania

    Witam, pewnie można skorzystać z suchych drożdży? Ile potrzeba w tym przepisie? Rozumiem, że wtedy zaczynu już nie robimy?
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Myślę, że opakowanie 7 g w zupełności wystarczy. Nie musisz już robić zaczynu, tylko możesz drożdże wsypać bezpośrednio do mąki.

%d bloggers like this: