Batoniki kokosowe w czekoladzie
Szybkie lody owocowe

Dziś przepis lepszy na obiad, albo kolację.

My w domu lubimy raz na jakiś czas zjeść na obiad ciepłe i pachnące racuchy drożdżowe z jabłkami.

Do tego odrobina cynamonu, cukier puder na wierzch, albo dżem (jak lubi mój synek) i pyszny obiadek gotowy 🙂

Z tej porcji naje się czteroosobowa rodzina – więc do dzieła 😉

racuchy1

racuchy z jabłkami_1a

racuchy z jabłkami_2a

A poniżej moje pierwsze zdjęcia do tego przepisu – możecie sobie zobaczyć różnicę w zdjęciach w ciągu trzech lat fotografowania 🙂

 

racuchy_1 old

Racuchy z jabłkami
 
Autor:
Składniki
  • pół kilograma mąki
  • 50g drożdży świeżych
  • 250ml ciepłego mleka + ewentualnie trochę jeśli ciasto jest za gęste
  • pół szklanki cukru + 1 łyżka
  • 2 jajka
  • 4 jabłka
Wykonanie
  1. Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku i łyżce cukru, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Jabłka obierz, pokrój na mniejsze kawałeczki i posyp odrobiną cynamonu.
  3. Resztę składników włóż do dużej miski, jak drożdże wyrosną dodaj do miski i szybko wyrób ciasto (ręcznie albo mikserem), jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste - dodaj jeszcze odrobinę mleka.
  4. Na koniec dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj.
  5. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  6. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj łyżką ciasto, smaż racuchy na średnim ogniu.
  7. Ja wykałaczką sprawdzam, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku, jeśli patyczek jest czysty można wyciągać racuchy.
  8. Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.

 

Batoniki kokosowe w czekoladzie
Szybkie lody owocowe

Related Post