Chlebki pita
Ciasteczka migdałowe

Rafeallo, to typ ciasta, które wybornie smakuje, ale lepiej nie wiedzieć ile ma kalorii 🙂

Już przy czytaniu samych składników leci ślinka – biała czekolada, bita śmietana, wiórki kokosowe, migdały  – to musi być po prostu pyszne 🙂 Ja jeszcze w swojej wersji nasączyłam biszkopt likierem kokosowym lekko rozrobionym z wodą – i to był przysłowiowy „gwóźdź do trumny”, bo niestety nie można się już wtedy zupełnie oprzeć temu ciastu 🙂 (a boczki rosną 🙁 no cóż wiosna za oknem, będę się tradycyjnie odchudzać ;))

Sami spróbujcie, a na pewno na jednym kawałku się nie skończy 🙂

 

 

 

Rafaello
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • szklanka przesianej mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 100g białej czekolady (najlepiej milka, albo inna "porządna")
  • 2 opakowania śnieżki w proszku
  • 2 paczki wiórek kokosowych - 200g każda (ja użyłam tu jednej paczki i jednej paczki płatków migdałów)
  • kilka orzechów laskowych lub migdałów
Wykonanie
wykonanie biszkopta:
  1. Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat). Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera). Masę przełóż do wysmarowanej blaszki. Piecz w 180 stopniach przez około pół godziny.
  2. Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z małą ilością śmietany kremówki i odstawiamy do przestudzenia.
  4. Resztę śmietany ubijamy ze śnieżkami i na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę. Mieszamy i dodajemy paczkę wiórków kokosowych.
  5. Biszkopt przekrajamy na pół i nasączamy (może być to ciepła woda z cukrem i sokiem z cytryny, albo tak jak u mnie, likier kokosowy rozrobiony z wodą), wykładamy ⅔ masy, na wierzchu układamy orzeszki lub migdały i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
  6. Nasączamy i wykładamy resztę masy, wierzch posypujemy drugą paczką wiórek (albo tak jak ja - płatkami migdałowymi).
  7. Ciasto przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu - o ile zostanie coś do przechowywania 🙂

Chlebki pita
Ciasteczka migdałowe

Related Post