Przepis na kokosowe ciasto Rafaello na biszkopcie
Zapraszam Was dzisiaj na rewelacyjne ciasto z kremem Rafaello, czyli ciasto z kremem kokosowym, białą czekoladą i migdałami. Moje ciasto przygotowałam na puszystym i lekkim biszkopcie, więc równie dobrze może służyć jako tort Rafaello :) Jeśli lubicie kokosowe smaki i kochacie ciasta z kremem, to to ciasto jest właśnie dla Was! Koniecznie zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciasto Rafaello!
Spis treści
Przepis na ciasto Rafaello na biszkopcie
Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta z kremem, to wypróbuj ten przepis na ciasto Rafaello na lekkim biszkopcie przekładanym kremem kokosowym. Ciasto świetnie sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości i na weekend do kawy :)
Ciasto Rafaello przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do ciasta rafaello
składniki na kokosowy krem rafaello:
- 500 ml śmietanki kremówki (- mocno schłodzonej)
- 100 g białej czekolady
- 2 opakowania śnieżki w proszku (możesz zamiast niej użyć 125 g schłodzonego mascarpone)
- 200 g wiórek kokosowych
- kilka orzechów laskowych ( lub migdałów)
dodatkowo do dekoraji
- 200 g wiórek kokosowych (lub płatków migdałowych – do posypania )
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do Rafaello
- Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat).4 jajka, 180 g cukru
- Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
- Masę przełóż do wysmarowanej blaszki – o wymiarach około 20/30 cm.
- Piecz w 180 (tryb góra/dół) stopniach przez około pół godziny.
- Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
- Po wystudzeniu ciasto przekrój na pół na dwa blaty.
Jak zrobić kokosowy krem do Rafaello
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z małą ilością śmietany kremówki (około 100 ml) i odstawiamy do przestudzenia.100 g białej czekolady
- Resztę śmietany ubijamy ze śnieżkami i na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę – jeśli używasz mascarpone zamiast śnieżki, to dodaj go po łyżce ciągle miksując.500 ml śmietanki kremówki, 2 opakowania śnieżki w proszku
- Mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe.200 g wiórek kokosowych
- Spodni blat biszkopta umieszczamy ponownie w foremce i go nasączamy (może to być woda lekko osłodzona).
- Wykładamy 2/3 masy, na wierzchu układamy posiekane migdały i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
- Nasączamy i wykładamy resztę masy, wierzch posypujemy drugą paczką wiórek (albo tak jak ja – płatkami migdałowymi).200 g wiórek kokosowych
- Ciasto przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu – o ile zostanie coś do przechowywania :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto rafaello – wskazówki
Kokosowe ciasto Rafaello, to typ ciasta, które wybornie smakuje i świetnie wygląda.
Dlatego to idealne ciasto z kremem na wszelkie uroczystości, imprezy czy święta.
Składniki są proste, ale połączenie smaków sprawia, że trudno się oprzeć temu ciastu.
Już przy czytaniu samych składników leci ślinka – biała czekolada, bita śmietana, wiórki kokosowe, migdały – to musi być po prostu pyszne :)
Ja jeszcze w swojej wersji nasączyłam biszkopt domowym likierem kokosowym lekko rozrobionym z wodą – i to był przysłowiowy „gwóźdź do trumny”, bo niestety nie można się już wtedy zupełnie oprzeć temu ciastu :)
Sami spróbujcie, a na pewno na jednym kawałku się nie skończy :)
Jak zrobić ciasto rafaello na biszkopcie?
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu – możecie skorzystać z mojego przepisu lub swojego ulubionego.
Potem przygotujemy masę kokosową.
Ten przepis jest już „starawy” i ma w składzie Śnieżkę dodawaną do bitej śmietany.
Ja już od jakiegoś czasu nie korzystam z tego produktu i jeśli też nie macie na to ochoty, to możecie z niego zrezygnować.
Aby bita śmietana była stabilniejsza możecie dodać do niej pół opakowania zimnego serka mascarpone.
Serek dodajecie po ubiciu kremówki – najlepiej dodawać po łyżce i zmiksować na wysokich obrotach.
Zdradzę wam jeszcze, że jeśli się wam spieszy, albo wątpicie w swoje umiejętności, to zamiast biszkoptu możecie wykorzystać biszkopciki.
Jedną warstwę ułóżcie wtedy na dnie formy, potem nałóżcie część kremu, znowu biszkopciki i na koniec resztę kremu.
Potem już tylko schłodzenie w lodówce i można zajadać :)
Jeśli – tak jak ja – lubicie kokosowe wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na pyszne kokosowe wypieki (i nie tylko :D).
A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta – zrobione w 2012 roku 😜
Polecane przepisy na ciasta z kokosem
Jeśli lubicie kokos i słodkie wypieki i desery o kokosowym aromacie, to koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na te słodkości. Tutaj polecam między innymi trzy takie pyszne przepisy: