Ciasto Rafaello

Zaktualizowany: 2023 17 października
ciasto rafaello

Przepis na kokosowe ciasto Rafaello na biszkopcie

Zapraszam Was dzisiaj na rewelacyjne ciasto z kremem Rafaello, czyli ciasto z kremem kokosowym, białą czekoladą i migdałami. Moje ciasto przygotowałam na puszystym i lekkim biszkopcie, więc równie dobrze może służyć jako tort Rafaello :) Jeśli lubicie kokosowe smaki i kochacie ciasta z kremem, to to ciasto jest właśnie dla Was! Koniecznie zobaczcie mój dokładny przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić ciasto Rafaello!

kokosowe ciasto rafaello

Przepis na ciasto Rafaello na biszkopcie

Jeśli lubisz lekkie i puszyste ciasta z kremem, to wypróbuj ten przepis na ciasto Rafaello na lekkim biszkopcie przekładanym kremem kokosowym. Ciasto świetnie sprawdzi się na święta, rodzinne uroczystości i na weekend do kawy :)

kokosowe ciasto rafaello

Ciasto Rafaello przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i wilgotne kokosowe ciasto rafaello na biszkopcie przekładanym kremem kokosowym.
4.57 z 86 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 hour
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 325 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do ciasta rafaello

  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 180 g cukru (- niepełna szklanka )
  • 150 g mąki (- 1 szklanka – przesiana)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

składniki na kokosowy krem rafaello:

dodatkowo do dekoraji

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do Rafaello

  • Jajka utrzyj z cukrem na gęstą masę (można tu dodać jakiś aromat).
    4 jajka, 180 g cukru
  • Gdy masa będzie już gęsta i zwarta wyłącz mikser i dodawaj po trochu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    150 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Całość mieszaj delikatnie łyżką, albo rózgą (nie używaj już teraz miksera).
  • Masę przełóż do wysmarowanej blaszki – o wymiarach około 20/30 cm.
  • Piecz w 180 (tryb góra/dół) stopniach przez około pół godziny.
  • Po upieczeniu zostaw jeszcze na chwilę w foremce, a potem wyjmij ciasto na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Po wystudzeniu ciasto przekrój na pół na dwa blaty.

Jak zrobić kokosowy krem do Rafaello

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z małą ilością śmietany kremówki (około 100 ml) i odstawiamy do przestudzenia.
    100 g białej czekolady
  • Resztę śmietany ubijamy ze śnieżkami i na koniec dodajemy przestudzoną czekoladę – jeśli używasz mascarpone zamiast śnieżki, to dodaj go po łyżce ciągle miksując.
    500 ml śmietanki kremówki, 2 opakowania śnieżki w proszku
  • Mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe.
    200 g wiórek kokosowych
  • Spodni blat biszkopta umieszczamy ponownie w foremce i go nasączamy (może to być woda lekko osłodzona).
  • Wykładamy 2/3 masy, na wierzchu układamy posiekane migdały i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
  • Nasączamy i wykładamy resztę masy, wierzch posypujemy drugą paczką wiórek (albo tak jak ja – płatkami migdałowymi).
    200 g wiórek kokosowych
  • Ciasto przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu – o ile zostanie coś do przechowywania :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 325kcalWeglowodany: 23gBiałko: 5gTłuszcz: 23g
Słowa kluczowe ciasto z kremem rafaello, przepis na rafaello, rafaello na biszkopcie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto rafaello z migdałami

Ciasto rafaello – wskazówki

Kokosowe ciasto Rafaello, to typ ciasta, które wybornie smakuje i świetnie wygląda.

Dlatego to idealne ciasto z kremem na wszelkie uroczystości, imprezy czy święta.

Składniki są proste, ale połączenie smaków sprawia, że trudno się oprzeć temu ciastu.

Już przy czytaniu samych składników leci ślinka – biała czekolada, bita śmietana, wiórki kokosowe, migdały  – to musi być po prostu pyszne :)

Ja jeszcze w swojej wersji nasączyłam biszkopt domowym likierem kokosowym lekko rozrobionym z wodą – i to był przysłowiowy „gwóźdź do trumny”, bo niestety nie można się już wtedy zupełnie oprzeć temu ciastu :)

Sami spróbujcie, a na pewno na jednym kawałku się nie skończy :)

ciasto kokosowo-migdałowe

Jak zrobić ciasto rafaello na biszkopcie?

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu – możecie skorzystać z mojego przepisu lub swojego ulubionego.

Potem przygotujemy masę kokosową.

Ten przepis jest już „starawy” i ma w składzie Śnieżkę dodawaną do bitej śmietany.

Ja już od jakiegoś czasu nie korzystam z tego produktu i jeśli też nie macie na to ochoty, to możecie z niego zrezygnować.

Aby bita śmietana była stabilniejsza możecie dodać do niej pół opakowania zimnego serka mascarpone.

Serek dodajecie po ubiciu kremówki – najlepiej dodawać po łyżce i zmiksować na wysokich obrotach.

Zdradzę wam jeszcze, że jeśli się wam spieszy, albo wątpicie w swoje umiejętności, to zamiast biszkoptu możecie wykorzystać biszkopciki.

Jedną warstwę ułóżcie wtedy na dnie formy, potem nałóżcie część kremu, znowu biszkopciki i na koniec resztę kremu.

Potem już tylko schłodzenie w lodówce i można zajadać :)

Jeśli – tak jak ja – lubicie kokosowe wypieki, to koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na pyszne kokosowe wypieki (i nie tylko :D).

kokosowe ciasto rafaello

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tego ciasta – zrobione w 2012 roku 😜

rafaello1
rafaello2
rafaello3

 

Polecane przepisy na ciasta z kokosem

Jeśli lubicie kokos i słodkie wypieki i desery o kokosowym aromacie, to koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na te słodkości. Tutaj polecam między innymi trzy takie pyszne przepisy:

Opublikowano: 2012 17 kwietnia

Podziel się przepisem

9 komentarzy

  1. 6450e9f26f3eebd586141818e547b0d0?s=54&d=mm&r=g
    Ola 2022 12 sierpnia w 00:58- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Korzystałam z przepisu już kilka razy, ciasto wychodzi obłędnie przepyszne! Wedle swojego uznania dodawałam wiecej białej czekolady, a mniej wiorek kokosowych. Jednak jest ti najlepszy przepis na Rafaello jaki znalazłam w internecie!

  2. 36dafb55d4833cfd629db4968d91a99b?s=54&d=mm&r=g
    Magda 2022 15 marca w 07:16- Odpowiedz

    U mnie zrobiła się zbyt sucha masa z taką ilością wiórków, porażka, myślę że około 100 gram wystarczy plus migdaly

    • 4a2b539b411ea04a45779573c30fed73?s=54&d=mm&r=g
      Red 2022 24 grudnia w 21:16- Odpowiedz

      U mnie to samo jeden wiór za dużo tego kokosu

      • 2541a9950007b80371d4b368519c9e5d?s=54&d=mm&r=g
        Ula 2022 30 grudnia w 20:33- Odpowiedz

        2 gwiazdek
        Dałam tylko połowę kokosa, około 200g, a i tak masa wyszła zbyt sucha.

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 31 grudnia w 08:32- Odpowiedz

          Kurcze, to jest bardzo stary przepis i wykonywany bardzo często. Może wiórki były mocniej wysuszone, że masa była sucha

  3. 2802fc85b8d6bc4d43116d5211aa2081?s=54&d=mm&r=g
    Sylwia 2021 20 kwietnia w 13:16- Odpowiedz

    Takie proporcje będą dobre tez na standardowa tortownicę okragłą?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 20 kwietnia w 14:12- Odpowiedz

      Nie wiem jaka jest twoja tortownica – czy 26 cm, czy też w innym rozmiarze. Najlepiej sprawdź proporcję w przeliczniku foremek – https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/

  4. a154acf8605e5544d4719950447dd5cb?s=54&d=mm&r=g
    Magdalena 2021 9 stycznia w 00:23- Odpowiedz

    Nie ma jak proszek do biszkoptu. WHY?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 9 stycznia w 11:45- Odpowiedz

      w tym przepisie na biszkopt akurat dodaję proszek do pieczenia, ale nie jest on niezbędny.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy