Newsletter
Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym

 

Uwielbiam takie małe muffinki i babeczki 🙂

Te, oprócz idealnego rozmiaru, są bardzo zdrowe 🙂

Upiekłam je z razowej mąki owsianej, brązowego cukru i oleju rzepakowego. Do tego megatria dodałam migdały i mrożone maliny.

Całość okrasza chrupiąca kruszonka z migdałami.

Muszę się tylko przyznać, że aby nie było tak „zdrowo” polałam je po upieczeniu domowym karmelem 🙂

Jeśli nie macie mąki owsianej możecie wykorzystać pełnoziarnistą mąkę pszenną, a ostatecznie nawet zwykłą, białą.

A teraz ruszajcie do kuchni i upieczcie sobie te razowe muffinki z malinami, migdałami i kruszoną.

razowe muffinki z malinami1

razowe muffinki z malinami5

razowe muffinki z malinami3

razowe muffinki z malinami4

Razowe muffinki z malinami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
muffinki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • garść pokruszonych płatków migdałów
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • około 90 ml mleka
  • odrobina olejku migdałowego do smaku (ja nie miałam i użyłam amaretto :))
  • około 150-200 g mrożonych malin (nie rozmrażamy ich wcześniej)
kruszonka:
  • pół szklanki cukru
  • ⅓ szklanki mąki
  • garść pokruszonych płatków migdałowych
  • około 40 g rozpuszczonego masła
Wykonanie
muffinki:
  1. Zmieszaj razem suche składniki (migdały również).
  2. Wlej olej do szklanki, wbij do niej jajko i dolej mleko do pełna (około 90 ml).
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj łyżką.
  4. Dodaj zamrożone maliny oraz aromat - wymieszaj delikatnie.
  5. Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
kruszonka:
  1. Zmieszaj razem wszystkie składniki i nałóż po około łyżeczce na muffinki.
  2. Piecz w 200 stopniach przez około 25 minut - do suchego patyczka.

 

Przy tym przepisie inspirowałam się tą stroną.

Newsletter
Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym

Related Post