Maślankowe pancakes
Babeczki Irish Coffee

Każdy kto kocha czekoladę kocha też brownie – pyszne czekoladowe ciacho. Dziś chciałam zaproponować brownie w stylu red velvet (upieczony z dodatkiem czerwonego barwnika) z dodatkiem twarogowej warstwy.

Ciasto wychodzi bardzo czekoladowe, a do tego ma świeży smak sernika. Nie muszę wspominać, że wygląda obłędnie 🙂 Świetnie się nada na Walentynki 🙂 albo na rocznicę dla zakochanych 🙂

Przepis znalazłam na blogu Sweat Pea’s Kitchen.

Ciasto na blachę 22-24 cm.

 

 

 

 

Red Velvet Brownie
 
Autor:
Składniki
  • 110 g masła
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki czerwonego barwnika (ja użyłam barwnika w żelu firmy Wilton, można też użyć barwnika w proszku- wtedy używa się go mniej, a przed dodaniem do ciasta trzeba dodać do niego odrobiny wody, albo mleka)
  • ⅔ szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 250 g twarogu sernikowego
  • ⅓ szklanki cukru (do twarogu)
  • 1 duże jajko (do twarogu)
  • ½ łyżeczki wanilii (do twarogu)
Wykonanie
  1. Rozpuść razem masło i czekoladę - możesz to zrobić w kąpieli wodnej, albo podgrzewając około 1 minutę w mikrofalówce, dokładnie wymieszaj, aby ładnie się połączyły, odstaw do przestudzenia.
  2. Zmiksuj razem jaja, cukier, wanilię i barwnik. Dodaj czekoladę i wymieszaj dokładnie.
  3. Dodaj mąkę i sól i zmiksuj razem. Masę wylej do przygotowanej blaszki.
  4. Połącz razem twaróg, cukier, jajko i wanilię. Rozłóż masę na warstwie czekoladowej i delikatnie przemieszaj końcówką noża tworząc wzorki.
  5. Piecz około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Notatki
Ciasto możesz oczywiście upiec również bez użycia barwnika 🙂

Maślankowe pancakes
Babeczki Irish Coffee

Related Post