Pomarańczowe ciasto ze śliwkami
Pizza z sosem z awokado

Od dawna jestem zwolenniczką i aktywną propagatorką domowego pieczywa i oprócz pieczenia chlebów, od czasu do czasu pieczemy sobie różne bułki i bułeczki.

Teraz przygotowaliśmy sobie na śniadanie pyszne rogale maślane – aby śniadanie nie wypadło w porze obiadu, to ciasto na rogale przygotowaliśmy już dzień wcześniej – wieczorem.

Rano wystarczyło ciasto rozwałkować (zaraz po wyjęciu z lodówki ciasto jest twarde, ale po kilku minutach mięknie), uformować rogale, odczekać z pół godziny, aby podrosły i można je piec – w sumie po około godzinie będziecie się cieszyć smakiem domowych rogali – bezcenne 🙂

Oprócz rogali możecie oczywiście przygotować z tego przepisu tradycyjne bułeczki, a nawet bułeczki do hot-dogów (zrobiliśmy kilka dla naszego syna i mówił, że były pyszne :)). Aby zrobić bułki hot-dogotowe, należy ciasto rozwałkować, a następnie zwinąć je w rulon – tyle 🙂

Z tej porcji otrzymacie 8 dużych rogali – a do rogali polecam domowe dżemy i konfitury – np. dżem brzoskwiniowy 🙂

 

rogale maślane_1

rogale maślane_3

rogale maślane_5

rogale maślane_7

 

Rogale maślane
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 65 g rozpuszczonego masła
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarnka maku do posypania
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i około połowę mleka, zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły i odstaw w ciepłe miejsce.
  2. W dużej misce umieść mąkę, resztę cukru, sól, rozpuszczone masło, jogurt i jajko.
  3. Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mleka, wyrób ciasto.
  4. Jeśli chcesz ciasto przechować przez noc w lodówce, to teraz przykryj miskę folią spożywczą i schowaj ją do lodówki, jeśli chcesz od razu upiec rogale, to miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, podziel na 8 części.
  6. Każdy kawałek rozwałkuj na kształt trójkąta i zwiń rogale.
  7. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  8. Rogale posmaruj odrobiną mleka i posyp makiem.
  9. Piecz na termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut - aż będą rumiane.
  10. Po upieczeniu odczekaj około 10-15 minut przed ich zjedzeniem 🙂

 

Przepis znaleziony u Margarytki (podaję z moimi malutkimi zmianami)

Pomarańczowe ciasto ze śliwkami
Pizza z sosem z awokado

Related Post