Rogale maślane
Przepis na domowe maślane rogale z makiem
Zapraszam dziś na najlepsze domowe rogale maślane idealne na pysze śniadanie albo przekąskę. Same rogale mają cudowną i chrupiącą skórkę, a ich wnętrze jest mięciutkie i delikatne. Takie rogale doskonale smakują zarówno z dodatkami słodkimi jak i wytrawnymi. A Wy jak lubicie jeść swoje rogale? Na słodko, czy na słono? Dajcie znać w komentarzach.
Spis treści
Rogale maślane przepis krok po kroku
Jeśli lubicie piec w swojej kuchni pyszne domowe pieczywo, to koniecznie zróbcie takie pyszne rogale posypane odrobiną maku.
Rogale maślane przepis
Składniki
składniki na rogale maślane
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru (- do drożdży)
- 1 jajko (- u mnie rozmiar L)
- 65 g masła (rozpuszczonego )
- 200 ml mleka (letniego )
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ziarnka maku ( do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić rogale maślane z makiem
- Drożdże rozkrusz, dodaj łyżeczkę cukru i około połowę mleka, zamieszaj, aby drożdże się rozpuściły i odstaw w ciepłe miejsce.25 g świeżych drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misce umieść mąkę, resztę cukru, sól, rozpuszczone masło, jogurt i jajko.500 g mąki pszennej, 1 jajko, 65 g masła, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru
- Dodaj rozczyn drożdżowy i resztę mleka, wyrób ciasto.
- Jeśli chcesz ciasto przechować przez noc w lodówce, to teraz przykryj miskę folią spożywczą i schowaj ją do lodówki, jeśli chcesz od razu upiec rogale, to miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkuj na duże koło i potnij go na 8 kawałków (jak pizzę). Wtedy zwiń każdy kawałek w rogaliki.
- Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
- Rogale posmaruj odrobiną mleka i posyp makiem.ziarnka maku
- Piecz na termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut – aż będą rumiane.
- Po upieczeniu odczekaj około 10-15 minut przed ich zjedzeniem :)
Prywatne
Domowe maślane rogale – uwagi
Od dawna jestem zwolenniczką i aktywną propagatorką domowego pieczywa i oprócz pieczenia chlebów, od czasu do czasu pieczemy sobie różne bułki i bułeczki.
Teraz przygotowaliśmy sobie na śniadanie pyszne rogale maślane.
Aby śniadanie nie wypadło w porze obiadu, to ciasto na rogale przygotowaliśmy już dzień wcześniej – wieczorem.
Rano wystarczyło ciasto rozwałkować (zaraz po wyjęciu z lodówki ciasto jest twarde, ale po kilku minutach mięknie).
Potem to już tylko należało uformować rogale, odczekać z pół godziny, aby podrosły i już można je było piec.
W sumie po około godzinie będziecie się cieszyć smakiem domowych rogali – bezcenne :)
Oprócz rogali możecie oczywiście przygotować z tego przepisu tradycyjne bułeczki,
Ba, zrobicie nawet bułeczki do hot-dogów (zrobiliśmy kilka dla naszego syna i mówił, że były pyszne :)). Aby zrobić bułki hot-dogowe, należy ciasto rozwałkować, a następnie zwinąć je w rulon – tyle :)
Z tej porcji otrzymacie 8 dużych rogali – a do rogali polecam domowe dżemy i konfitury – np. dżem brzoskwiniowy :)
Zobaczcie również inne moje przepisy idealne na śniadanie dla całej rodziny.
Przepis znaleziony u Margarytki (podaję z moimi malutkimi zmianami)
Polecane przepisy na domowe pieczywo
Zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne domowe bułki i bułeczki idealne na śniadanie i przekąski. Tutaj polecam takie trzy przepisy: