Dyniowe batoniki musli na drugie śniadanie
Konfitura z pigwy

 

Na punkcie rogali św. Marcina oszalała cała Polska, a już na pewno większość blogerów kulinarnych 🙂

Ja nie mam tego szczęścia i nie mam dostępu do rogali w każdej napotkanej cukierni (tak jak mają Poznaniacy), więc ratuje mnie to, że sobie sama raz na jakiś czas upiekę takie rogale.

Pierwszy raz robiłam je dwa lata temu i wszyscy byli zachwyceni (tutaj macie przepis na cieście półfrancuskim).

Mimo zdania niektórych poznańskich cukierników – ciasto półfrancuskie da się zrobić samodzielnie w domu i oprócz czasu nie wymaga nie wiadomo jak zaawansowanych zdolności kulinarnych – dlatego gorąco zachęcam Was do zrobienia rogali w tej najbardziej oryginalnej wersji 🙂

Jeśli jednak samodzielne przygotowanie ciasta Was przeraża, to w tym roku upiekłam je na cieście francuskim – ciasto zrobiliśmy sami według sprawdzonego wcześniej przepisu, ale możecie skorzystać z gotowego ciasta ze sklepu 🙂

Jedyne czego nie mogę Wam odpuścić, to białego maku – wiem, że nie łatwo go dostać w zwykłym sklepie, ale w internecie jest mnóstwo sklepów – łącznie z allegro, gdzie go kupicie bez większego problemu.

Do tego dokupcie sobie orzechy włoskie, migdały blanszowane, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Masę makową najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. Jeśli sami robicie ciasto, to też dobrze przygotować go wcześniej, bo wymaga wielokrotnego wałkowania i schładzania.

Możecie jeszcze przygotować sobie zamiast rogali pyszną drożdżówkę z nadzieniem z białego maku – myślę, że skutecznie może zastąpić rogale 🙂

I jeszcze jedno – zmieniałam tu trochę przepis na masę makową, więc możecie wybrać, tą która Wam bardziej pasuje (tym razem podaję też jej mniejszą porcję).

Z tej porcji otrzymałam 12 sporych rogali (i zostało mi odrobinę masy makowej – gdzieś tak około 1/4 – jeśli i Wam zostanie, to możecie przygotować z niej np. tarteletki z makiem :))

rogale św. marcina1

rogale św. marcina4

rogale św. marcina3

rogale św. marcina2

 

Rogale Św. Marcina
 
Autor:
Ilość: 12
Składniki
masa makowa:
  • około 300 ml mleka
  • 150 g białego maku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów blanszowanych
  • 50 g dużych rodzynek
  • 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • około pół szklanki cukru pudru (do smaku)
  • 1 jajko
  • około 1-2 łyżeczki śmietany (do nadania konsystencji)
dodatkowo:
  • duża porcja ciasta francuskiego - około 500 g
  • około 100 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki mleka lub wody
  • posiekane migdały do posypania
Wykonanie
masa makowa:
  1. Zagotuj mleko, do gotującego wsyp mak, zamieszaj, gdy mleko ponownie się zagotuje wyłącz kuchenkę, a garnek przykryj przykrywką.
  2. Zaparzaj mak przez około 20 minut.
  3. Po tym czasie przelej go przez sitko i odstaw mak do przestudzenia.
  4. Rodzynki zalej wrzątkiem, aby napęczniały, po kilkunastu minutach wylej wodę.
  5. Zmiel trzykrotnie mak razem z bakaliami.
  6. Na koniec do miski z masą dodaj cukier puder, jajko i śmietanę, wymieszaj.
  7. Przełóż masę do pojemniczka z pokrywką i schłódź w lodówce przez dobę.
przygotowanie rogali:
  1. Ciasto francuskie rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm.
  2. Potnij je na trójkąty.
  3. Na każdy trójkąt nałóż trochę masy makowej - nie nakładaj na samych brzegach.
  4. Lekko natnij po środku podstawę trójkątów.
  5. Zwiń w rogala i odłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  6. Rogale przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (ja wstawiłam je do nagrzanego do 35 stopni piekarnika).
  7. Posmaruj każdy rogal jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
  8. Piecz w 180 stopniach (ja piekłam na termoobiegu i temperaturze 170 stopni dwie blachy jednocześnie) przez około 20 minut - aż rogale będą ładnie rumiane.
  9. Po upieczeniu przestudź.
  10. Z cukru pudru (około 100 g) i mleka lub wody (około 2-3 łyżki dodawane stopniowo) przygotuj lukier.
  11. Posmaruj nim rogale i posyp po wierzchu posiekanymi migdałami.
Notatki
Jeśli nie masz blanszowanych migdałów tylko takie ze skórką, to zalej je wrzątkiem, po kilkunastu minutach wodę wylej i ostrym nożykiem obierz migdały ze skórki - zejdzie z łatwością 🙂

 

W orzechowym raju 3

Dyniowe batoniki musli na drugie śniadanie
Konfitura z pigwy

Related Post