Kefirowe pancakesy
Ciasto kawowe

 

Po moich tłustoczwartkowych pączkach z makiem zostało mi pół puszki masy makowej, a że nie lubię, by jedzenie się marnowało, to upiekłam z nią rogaliki drożdżowe.

Mój przepis na rogaliki drożdżowe jest prosty i niezawodny 🙂

Na pewno nie narobicie się przy nim jak przy rogalach świętomarcińskich, a efekt będzie równie wyśmienity 🙂

Zamiast masy makowej możecie oczywiście wykorzystać marmoladę, ulubioną konfiturę, nutellę lub masę kajmakową – wszystko jest dozwolone (możecie nawet zrobić każdą partię rogali z innym nadzieniem).

Z podanego przepisu otrzymacie 32 dość spore rogale – jeśli wolicie malutkie, to wyjdzie ich dużo więcej.

drożdżowe rogaliki1

drożdżowe rogaliki2

drożdżowe rogaliki4

 

Rogaliki drożdżowe z makiem
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 32
Składniki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • dodatkowo: masa makowa, dżem, marmolada, nutella
Wykonanie
  1. Drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp cukrem, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj (do momentu aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Przykryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny (drożdże w tym czasie wyrosną).
  3. W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
  4. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30-60 minut).
  5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmij je z miski i ponownie zagnieć. Uformuj z niego kulę i podziel ją na 4 równe części.
  6. Każdą część rozwałkuj na cienki placek (od jego grubości będzie zależeć wielkość rogalików) i podziel na 8 części.
  7. Na każdy trójkąt nałóż nadzienie i zwiń zaczynając od podstawy trójkąta.
  8. Ułóż rogaliki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  9. Przykryj je ściereczką i odstaw na około 20-30 minut, aby lekko urosły.
  10. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem.
  11. Piecz w 170 stopniach przez około 20 minut - aż się zrumienią.
  12. Po upieczeniu przestudź.
  13. Udekoruj cukrem pudrem, lukrem albo rozpuszczoną czekoladą.
Notatki
Jeśli chcesz mieć mniejsze rogaliki, to ciasto podziel na 6 albo 8 części i dopiero wtedy wałkuj je na placki.

 

 

 

 

 

Kefirowe pancakesy
Ciasto kawowe

Related Post