Rogaliki twarogowe

Zaktualizowany: 2023 18 maja
rogaliki twarogowe

Przepis na proste rogaliki twarogowe z dżemem

Rogaliki z twarogu to kruche i aromatyczne słodkości, w których główną rolę odgrywa wyjątkowy dodatek – twaróg. Te rogaliki są delikatne w środku, a na zewnątrz mają chrupiącą strukturę. Zawinięte z aromatyczną marmoladą lub dżemem, zyskują wyjątkowego smaku i słodyczy. To idealne słodkie przekąski do podzielenia się z rodziną i przyjaciółmi przy kawie lub herbacie. Przygotuj te rozkoszne rogaliki twarogowe już dziś.

twarożkowe rogaliki z dżemem

Rogaliki twarogowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kruche rogaliki, a do tego lubisz proste i szybkie przepisy, to te twarogowe rogaliki zawijane z dżemem lub marmoladą będą dla Ciebie idealne!

twarogowe rogaliki

Rogaliki twarogowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie do zrobienia kruche rogaliki z twarogiem i marmoladą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 45 minut
Danie Deser
Porcje 4
Składniki

składniki na ciasto na rogaliki twarogowe

  • 300 g twarogu (w kostce np. półtłusty – zmielonego )
  • 300 g masła (miękkiego )
  • około 350-400 g mąki pszennej
  • dżem ( lub inne nadzienie)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche rogaliki z twarogiem

  • Z mąki, masła i twarogu zagnieć ciasto – jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodaj więcej mąki.
    300 g twarogu, 300 g masła, około 350-400 g mąki pszennej
  • Uformuj je w kulkę i schłodź w lodówce przez około 30-60 minut.
  • Podziel schłodzone ciasto na mniejsze części, każdą rozwałkuj cienko i pokrój na trójkąty.
  • Posmaruj ciasto w najszerszym miejscu dżemem i zwiń.
  • Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 25 minut – do ładnego zrumienia.
  • Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe rogaliki z twarogiem, rogaliki z twarogu
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
rogaliki z dżemem

Rogaliki z twarogiem – uwagi

Pojechałam ostatnio na kilka dni do mojej siostry do Anglii.

Ewa akurat urodziła kilka dni wcześniej córeczkę, to pomyślałam, że ją trochę porozpieszczam i zrobię jakieś ciacho.

Wymyśliłam sobie, że upiekę bardzo prostą cytrynową babkę jogurtową, tylko zamiast w formie do babki upiekę ciasto w większej prostokątnej blaszce, że dodam pokrojone jabłka, a cytrynę zastąpię pomarańczami.

Posprawdzałam co Ewa ma w kuchni, a co muszę dokupić, upewniłam się u niej, że ma proszek do pieczenia, bo nie mogłam go znaleźć i przystąpiłam do pracy.

Ciacho wpakowałam do piekarnika i się piecze, piecze, piecze, ale kurcze nic a nic nie rośnie …. hmmm biorę znowu „proszek do pieczenia” mojej siostry, na wierzchu „perfect for baking” a z tyłu „tapioca starch” – no tak siostra dała mi skrobię, a nie proszek do pieczenia.

Zakalec wyszedł jak z obrazka, ale tak pyszny, że ciacho zniknęło, a moja siostra stwierdziła, że w teraz wie, czemu ostatnio żadne ciasta jej nie wychodzą.

Po tym dramatycznym cieście stwierdziłam, że tak to nie może zostać – jak to Wypieki Beaty przyjechały i serwują zakalca?? Co to to nie!

Szybko zagniotłam ciasto na te rogaliki z twarogiem – a do nich nie trzeba proszku do pieczenia i uratowałam swój honor.

Zachęcam was również do wypróbowania przepisu na rogaliki z makiem, albo na rogaliki z twarogiem i truskawkami.

rogaliki z twarogu

twarożkowe rogaliki
rogaliki z twarogu 9

Polecane przepisy na rogaliki

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne rogaliki idealne na słodką przekąskę w ciągu dnia. Tutaj polecam trzy takie przepisy:

Przepis znalazłam na blogu Świat Ilony

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2017 8 maja