Zupa krem ze świeżych ogórków
Piersi kurczaka w kremowym sosie z pomidorami

Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami

 

rolada

 

Oj nosiło mnie straszenie na bezę od dłuższego czasu, ale brak mi było pomysłu jaką ją zrobić.

Wtedy doznałam olśnienia i pomyślałam o roladzie bezowej 🙂

Akurat miałam świeże czarne porzeczki, z których zrobiłam frużelinę oraz jeżyny (zebrane przeze mnie bohatersko w gąszczu mega kujących pnączy) i dodałam je do rolady.

Lekko kwaskowate owoce to idealne połączenie ze słodką bezą.

Rolada znikła o wiele za wcześnie i ewidentnie potrzebuje ponownego wykonania 😀

A – i tak przy okazji – nie bójcie się tej rolady – mimo, że wygląda bardzo delikatnie (i taka w rzeczywistości jest), to na prawdę nie jest trudna do zrobienia 🙂

jeżyny

 

rolada bezowa z owocami

 

rolada bezowa z owocami

 

rolada bezowa z kremem

 

rolada z owocami

 

blackberries roulade

 

Rolada bezowa z porzeczkami i jeżynami
 
Autor:
Składniki
rolada:
  • 3 białka z dużych jajek (użyłam rozmiar L)
  • szczypta soli
  • 100 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
krem:
  • 125 serka mascarpone
  • 125 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
frużelina z czarnej porzeczki:
  • 125 g czarnych porzeczek
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku)
  • odrobina wody - tyle żeby lekko przykryć dno rondelka
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • około 100 g jeżyn
Wykonanie
rolada:
  1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli na puszystą masę, dodaj porcjami cukier i miksuj aż białka będą gęste i lśniące, a cały cukier się rozpuści - ogólnie można miksować bardzo długo 🙂
  2. Pod koniec dodaj do białek mąkę ziemniaczaną i ocet lub sok z cytryny - krótko zmiksuj.
  3. Blachę o wielkości około 23/38 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Na papier wyłóż białka i rozsmaruj delikatnie na całej powierzchni - wyrównaj.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 20 minut.
  6. Na blacie połóż kawałek papieru do pieczenia - o wielkości trochę większej od formy do pieczenia i posyp go cukrem pudrem.
  7. Ostrożnie wyjmij bezę razem z papierem do pieczenia, odwróć ją do góry nogami i połóż na przygotowanym papierze z cukrem pudrem.
  8. Ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
  9. Pozostaw ciasto do wystudzenia.
frużelina:
  1. Na dno rondelka wlej trochę wody.
  2. Porzeczki przebierz i wrzuć do rondelka, dodaj cukier i całość pogrzej aż owoce się lekko rozpadną.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w odrobinie wody i dodaj do owoców - energicznie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
krem:
  1. Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
  2. Dodaj do niej cukier puder i serek mascarpone, krótko zmieszaj całość.
wykończenie:
  1. Bezę posmaruj frużeliną porzeczkową, na niej rozsmaruj krem z bitej śmietany (możesz odłożyć trochę kremu do dekoracji).
  2. Na śmietanie ułóż rządek jeżyn.
  3. Ostrożnie zwiń roladę pomagając sobie przy tym papierem na którym leżała beza.
  4. Zwiniętą roladę obwiń papierem do pieczenia i schowaj do lodówki do schłodzenia na przynajmniej godzinę.
  5. Po schłodzeniu ciasto udekoruj świeżymi jeżynami i odrobiną bitej śmietany.

 

Zupa krem ze świeżych ogórków
Piersi kurczaka w kremowym sosie z pomidorami

Related Post