Krem ananasowy (pineapple curd)
Czekoladowe pancakes

 

Znowu uzbierało mi się trochę białek i znowu miałam dylemat co z nimi zrobić 😉

Samych bez nie chciałam robić, bo mam ich jeszcze trochę poutykanych po różnych pojemniczkach.

Wobec braku innych pomysłów powstała rolada bezowa z kremem czekoladowo-kawowym.

Troszkę obawiałam się, jak to będzie z jej zawijaniem, ale poszło łatwiej niż z tradycyjną roladą biszkoptową 🙂

Obawiałam się trochę jej słodkości, dlatego do samej bezy dałam trochę mniej cukru, a do kremu oprócz nutelli dodałam rozpuszczalną kawę.

rolada bezowa2

rolada bezowa3

rolada bezowa4

rolada bezowa5

Rolada bezowa
 
Autor:
Składniki
beza:
  • 3 duże białka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (np. nutella)
  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
Wykonanie
beza:
  1. Ubij białka ze szczyptą soli.
  2. Dodawaj po łyżce cukier i miksuj aż białka będą sztywne i lśniące.
  3. Dodaj mąkę i ocet - krótko zmiksuj.
  4. Dużą blachę (około 23/38 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyłóż na blaszkę białka i równomiernie rozprowadź.
  6. Piecz 20 minut w 160 stopniach.
  7. Po upieczeniu przełóż na posypany delikatnie cukrem pudrem papier do pieczenia, tak aby góra bezy znalazła się na dole - ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
  8. Pozostaw ją do przestudzenia.
krem:
  1. Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
  2. Wyłóż krem na bezę i ostrożnie zwiń wzdłuż dłuższego boku.
  3. Zawiń w papier do pieczenia i schłódź w lodówce przez około 1 godzinę.
  4. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, gorzkim kakao lub kawą rozpuszczalną.

 

Krem ananasowy (pineapple curd)
Czekoladowe pancakes

Related Post