Rolada bezowa

Zaktualizowany: 2023 30 kwietnia
rolada bezowa

Przepis na roladę bezową z kremem czekoladowym

Rolada bezowa z kremem czekoladowym to wspaniałe połączenie kruchej, delikatnej bezowej masy z gęstym, kremowym nadzieniem z czekolady. To eleganckie i wykwintne ciasto z kremem idealnie sprawdzi się na specjalne okazje, takie jak urodziny czy przyjęcia weselne. Rolada bezowa z kremem czekoladowym może być podana jako deser lub słodki poczęstunek, a jej intensywny smak zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Spróbuj koniecznie i zaskocz wszystkich nieziemskim smakiem tej pysznej bezy.

rolada bezowa3

Rolada bezowa z czekoladą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz bezy i ciasta z kremem, to spróbuj tego połączenia delikatnej bezy zawiniętej z bogatym w smak kremem czekoladowym. To prawdziwa uczta dla podniebienia!

rolada bezowa

Rolada bezowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i do tego piękną delikatną roladę zrobioną z bezowego spodu zawiniętego z mocno czekoladowym kremem.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour
Czas całkowity 1 hour 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Wyposażenie
  • Foremka o wielkości około 23/38 cm
Składniki

składniki na bezę do rolady

składniki na krem czekoladowy do bezy

Instrukcja
 

Jak zrobić bezę do rolady krok po kroku

  • Ubij białka ze szczyptą soli.
    3 białka, 1 szczypta soli
  • Dodawaj po łyżce cukier i miksuj aż białka będą sztywne i lśniące.
    100 g cukru
  • Dodaj mąkę i ocet – krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
  • Dużą blachę (około 23/38 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż na blaszkę białka i równomiernie rozprowadź.
  • Piecz 20 minut w 160 stopniach (termoobieg)
  • Po upieczeniu przełóż na posypany delikatnie cukrem pudrem papier do pieczenia, tak aby góra bezy znalazła się na dole – ostrożnie oderwij papier na którym beza się piekła.
  • Pozostaw ją do przestudzenia.

Jak zrobić krem czekoladowy do rolady bezowej

  • Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
    250 g serka mascarpone, 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego, 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • Wyłóż krem na bezę i ostrożnie zwiń wzdłuż dłuższego boku.
  • Zawiń w papier do pieczenia i schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
  • Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, gorzkim kakao lub kawą rozpuszczalną.
Prywatne
Słowa kluczowe rolada czekoladowa, rolada z bezy
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
rolada bezowa5

Bezowa rolada z czekoladą – uwagi

Znowu uzbierało mi się trochę białek i znowu miałam dylemat co z nimi zrobić ;)

Samych bez nie chciałam robić, bo mam ich jeszcze trochę poutykanych po różnych pojemniczkach.

Wobec braku innych pomysłów powstała rolada bezowa z kremem czekoladowo-kawowym.

Troszkę obawiałam się, jak to będzie z jej zawijaniem, ale poszło łatwiej niż z tradycyjną roladą biszkoptową :)

Obawiałam się trochę jej słodkości, dlatego do samej bezy dałam trochę mniej cukru, a do kremu oprócz nutelli dodałam rozpuszczalną kawę.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.67 z 3 ocen
Postaw mi kawę

rolada bezowa4

 Sprawdzone przepisy na bezy z kremem

Wszystkich wielbicieli bezowych słodkości gorąco zachęcam do wypróbowania również innych moich przepisów na rewelacyjne bezy z różnymi kremami. Na blogu znajdziecie ich całkiem sporo, a do tego również przepisy na ciasta bezowe, gdzie beza stanowi jedną z warstw ciasta :)

Opublikowano: 2014 4 kwietnia

Podziel się przepisem

16 komentarzy

  1. 56fde2b6ffbab9b2677dea5e370f4c6b?s=54&d=mm&r=g
    kasia 2014 15 kwietnia w 19:58- Odpowiedz

    pewnie pychota

  2. 56fde2b6ffbab9b2677dea5e370f4c6b?s=54&d=mm&r=g
    kasia 2014 15 kwietnia w 19:57- Odpowiedz

    super

  3. ?s=54&d=mm&r=g
    Katarzyna Nowaczyk 2014 15 kwietnia w 17:56- Odpowiedz

    na pewno upiekę na śmwięta

  4. 486e74aaf3e6514f3fd4b803ed3a0ee5?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2014 7 kwietnia w 12:07- Odpowiedz

    rozpływam się do samego patrzenia…… :D
    http://forkstosounds.wordpress.com/

  5. c57c2c6f12786f14507bb39a981cb801?s=54&d=mm&r=g
    wedelka 2014 7 kwietnia w 01:33- Odpowiedz

    Wow. Rewelacyjna :)

  6. b53715d06b1a1c69b58d2b8d88aa7b6a?s=54&d=mm&r=g
    gin 2014 5 kwietnia w 15:05- Odpowiedz

    Ależ ona bosko wygląda! Zakochałam się… :)

  7. d7dccacd199f224366caec319186a32c?s=54&d=mm&r=g
    karmel-itka 2014 4 kwietnia w 18:59- Odpowiedz

    po prostu… szczęka opada! piękna.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 5 kwietnia w 11:49- Odpowiedz

      Bardzo dziękuję :) Zachęcam do wypróbowania :)

  8. 4b8feaf3249bdbf4541778c6e6637433?s=54&d=mm&r=g
    Angie 2014 4 kwietnia w 11:25- Odpowiedz

    Wygląda przepięknie!

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 5 kwietnia w 11:46- Odpowiedz

      Dziekuję :)

  9. dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
    Beata 2014 4 kwietnia w 09:34- Odpowiedz

    Okazało się, że ma jedną wadę – jest jej za mało ;)

  10. da4bb90e566fca66b799c3333483f6fd?s=54&d=mm&r=g
    Życie z apetytem 2014 4 kwietnia w 08:49- Odpowiedz

    Niesamowicie wygląda Twoje rolada! Aż brak mi słów! No po prostu tak narobić ludziom smaku, to niepoprawne! :)

  11. bec2d80b144fa8ceef0cc942028a8a20?s=54&d=mm&r=g
    Eliza 2014 4 kwietnia w 07:59- Odpowiedz

    Po prostu piękna! I na pewno musi być pyszna :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 5 kwietnia w 11:46- Odpowiedz

      Dzięki :) Idealna do weekendowej kawy :)

  12. cc0fbc75b69f505757486a15c90fd13b?s=54&d=mm&r=g
    Nika 2014 4 kwietnia w 07:42- Odpowiedz

    Dobry pomysł na nadwyżkę białek. Wygląda pięknie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2014 5 kwietnia w 11:45- Odpowiedz

      Dziękuję. Jej dużą zaletą jest krótki czas przygotowania :).

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy