Sernik marmurkowy
Babeczki z zieloną herbatą

Sezon na truskawki w pełni, więc dziś proponuję roladę truskawkową.

Jest dość prosta w przygotowaniu, a do tego przepyszna (moja córcia zjadła dwa kawałki na raz i wołała o jeszcze :)).

Potrzebny będzie nam do przepisu biszkopt, do tego serek mascarpone, trochę śmietany kremówki i oczywiście świeże truskawki (poza sezonem można z powodzeniem użyć mrożone).

Zachęcam do upieczenia tej rolady, bo warto 🙂

rolada truskawkowa

rolada truskawkowa

rolada truskawkowa

rolada truskawkowa

rolada truskawkowa

 

Rolada truskawkowa
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki (około 2 czubate łyżki)
  • 40 g mąki ziemniaczanej (2 czubate łyżki)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem:
  • pół łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • około 400 g truskawek
Wykonanie
biszkopt:
  1. Ubij jajka razem z cukrem na gęstą i puszystą masę.
  2. Zmieszaj razem obie mąki i proszek do pieczenia (dobrze je przesiać przez sito).
  3. Wyłącz mikser, dodaj mąkę w partiach do masy jajecznej - mieszaj delikatnie łyżką.
  4. Przelej ciasto do przygotowanej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz w 170 stopniach przez około 12 minut.
  5. Od razu po upieczeniu przełóż biszkopt na przygotowaną czystą ściereczkę wysypaną lekko cukrem pudrem - połóż do wierzchem do dołu, zdejmij papier do pieczenia i ostrożnie zwiń ciasto razem z ręcznikiem wzdłuż dłuższego boku.
  6. Odstaw biszkopt do wystudzenia.
krem:
  1. Połowę truskawek zmiksuj lub mocno rozgnieć wideldem, resztę pokrój na małe kawałki.
  2. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia. Po tym czasie podgrzej żelatynę w mikrofalówce (przez około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej - tak aby stała się płynna.
  3. Ubij śmietanę kremówkę, dodaj do niej porcjami serek mascarpone i cukier puder, na koniec dodaj zmiksowane truskawki i żelatynę oraz pokrojone truskawki.
  4. Ostrożnie rozwiń biszkopt, wyłóż na niego masę i delikatnie zwiń.
  5. Zawiń roladę w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 1-2 godziny.
  6. Przed podaniem oprósz roladę cukrem pudrem i udekoruj truskawkami.
Notatki
Biszkopt piekłam w foremce 23/38 cm.

 

Przepis na biszkopt pochodzi z Moich Wypieków.

Sernik marmurkowy
Babeczki z zieloną herbatą

Related Post