Najlepsze pączki 🙂
Faworki zwane chrustem 🙂

Dziś kolejny przepis bardzo przydatny w tłusty czwartek, ale nie tylko 🙂 Te rozetki mogą być lekką kolacją, albo przekąską.

Mój synek mówi na nie „przepyszki” – chyba nie muszę mówić dlaczego 🙂

Sam przepis jest bardzo prosty – zbliżony do ciasta naleśnikowego, ale do ich upieczenia niezbędne są specjalne foremki (ja swoje kupiłam na allegro) – różne jakby witrażykowe kształty na drucie.

Rozetki smażymy na głębokim tłuszczu i podajemy z cukrem pudrem, albo dżemem.

W wykonaniu są bardzo proste, więc zapraszam do spróbowania 🙂

rozetki1

rozetki2

rozetki4

 

Rozetki, czyli "przepyszki"
 
Autor:
Składniki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka wody
  • tłuszcz do smażenia
Wykonanie
  1. wykonanie:
  2. Wszystkie składniki zmiksuj razem, aż się dobrze połączą.
  3. Foremki umieść w szerokim rondelku, wlej tłuszcz do wysokości foremki i podgrzej go do około 180 stopni (nie wyciągaj foremek).
  4. Po rozgrzaniu otrząśnij foremki z nadmiaru tłuszczu i zanurz w cieście (do momentu aż ciasto przestanie syczeć), wtedy umieść foremkę z ciastem w tłuszczu. Ciasto urośnie i odklei się od ścianek - powinno samo odpaść, ale jeśli nie daje rady, to trzeba mu pomóc widelcem 😉 Foremkę pozostaw w rondelku, aby nie traciła temperatury.
  5. Smaż rozetki z dwóch stron na rumiano. Odsącz na papierze ręcznikowym. Posyp cukrem pudrem 🙂
Notatki
Ze względu na czas smażenia polecam od razu kupno kilku foremek (ja mam cztery i myślę, że to optymalna liczba).

Najlepsze pączki 🙂
Faworki zwane chrustem 🙂

Related Post