Walentynkowe babeczki red velvet
Kryzysek

Oto kolejna propozycja na Walentynki – ale nie tylko – pyszne ciasto czekoladowe.

Upieczone jest na dużej ilości gorzkiej czekolady (bez grama kakao), masła oraz rozgrzewających przypraw – cynamonu i kardamonu. Do tego ma lekki smak kawy – brzmi obiecująco, prawda?

Inspiracją był dla mnie przepis Nigelli Lawson, ja tylko wprowadziłam do niego kilka poprawek (przede wszystkim chciałam, aby ciasto było puszyste, a nie lekko gniotowate jak u Nigelli).

Przepis jest na tortownicę około 23 cm, ja ciasto upiekłam w silikonowej foremce o kształcie serca.

czekoladowe korzenne nigelli2

czekoladowe korzenne nigelli1

czekoladowe korzenne nigelli3

czekoladowe korzenne nigelli4

 

Rozpalające ciasto czekoladowe 🙂
 
Autor:
Składniki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 250 g cukru muscovado (można użyć zwykły biały)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta lub dwie mielonego kardamonu
  • 100 g mąki (większe pół szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie
  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść razem z masłem (ja rozpuszczałam w mikrofalówce przez 1,5 minuty), dokładnie zamieszaj i odstaw do lekkiego przestudzenia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem, dodaj ekstrakt z wanilii. Pozostałe suche składniki zmieszaj razem. Do żółtek dodaj czekoladę z masłem, a następnie w porcjach mąkę, lekko wymieszaj.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj łyżkę piany do ciasta i delikatnie wymieszaj. Dołóż pozostałą pianę i ostrożnie wymieszaj.
  3. Przełóż masę do przygotowanej foremki. Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przestudź na kratce.
  4. Do podania wystarczy oprószyć ciasto cukrem pudrem - można też zrobić czekoladą polewę.

Walentynkowe babeczki red velvet
Kryzysek

Related Post