Ciasto drożdżowe nocne ze śliwkami
Mufinki ze śliwkami

 

Kupiłam na allegro metalowe foremki do pieczenia rurek i sobie leżały nierozpakowane w szufladzie.

Chyba czekały na maliny 😉

Dopiero teraz zachciało mi się rurek z kremem i to koniecznie malinowym 🙂

Same rurki można upiec wcześniej i przechować w pojemniczku.

Przed podaniem należy napełnić je kremem.

Pieczenie rurek jest trochę czasochłonne, bo trzeba je piec partiami – dlatego czasami lepiej upiec od razu więcej i przechować je na później.

Ja zrobiłam 15 rurek i wszystkie mi „poszły” w weekend 🙂

 

rurki z malinowym kremem2

rurki z malinowym kremem3

rurki z malinowym kremem1

 

Rurki z kremem malinowym
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 15
Składniki
ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g kwaśnej śmietany (użyłam 12 procentową)
  • szczypta soli
  • cukier do posypania wierzchów
mus malinowy:
  • około 100-150 g malin (mogą być również mrożone)
  • łyżka wody
  • cukier do smaku - około 2-3 łyżki
krem malinowy:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • około 100 ml musu malinowego
  • 2 dość czubate łyżeczki żelatyny
  • odrobina zimnej wody do żelatyny
Wykonanie
ciasto:
  1. Z przygotowanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj bardzo cienko - 2-3 mm grubości i pokrój w paski o szerokości około 3 cm.
  3. Foremki do rurek posmaruj masłem i nawiń na nie paski ciasta.
  4. Ułóż foremki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Posyp wierzch ciasta cukrem kryształem.
  6. Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut - do lekkiego zrumienienia.
  7. Ostrożnie zdejmij ciasto z rurek i połóż do wystudzenia.
  8. Rurki ponownie posmaruj masłem i nawiń nową porcję ciasta.
mus malinowy:
  1. Składniki umieść w rondelku i podgrzewaj, aż maliny zmiękną i się rozpadną.
  2. Przetrzyj maliny przez sitko, aby pozbyć się pestek.
  3. Mus schłódź.
krem:
  1. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
  2. Zmiksuj śmietanę aż będzie gęsta, dodaj mascarpone i cukier puder - zmiksuj.
  3. Żelatynę podgrzej krótko w mikrofalówce.
  4. Do masy śmietanowej dodaj mus z malin oraz żelatynę - krótko zmieszaj.
  5. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i napełnij nim rurki.
  6. Schłódź w lodówce.

 

Ciasto drożdżowe nocne ze śliwkami
Mufinki ze śliwkami

Related Post