Tort baranek z kremem bezowomaślanym
Minipavlova pinacolada

Przepis na tą szarlotkę wypatrzyłam na opakowaniu cukru trzcinowego Diamant i zaintrygowała mnie łatwość jego wykonania.

Ciasto jest łatwe, szybkie i proste – takie właśnie rustykalne 🙂 Prażone migdały świetnie do niego pasują, a ja jeszcze dodatkowo polałam je sosem karmelowym 🙂

Spróbujcie koniecznie, a nie zawiedziecie si tym smakiem.

Podana porcja jest na tortownicę 26 cm.

szarlotka z prażonymi migdałami 1

szarlotka z migdałami 2

szarlotka z migdałami 3

szarlotka z migdałami 4

 

 

Rustykalna szarlotka z prażonymi migdałami
 
Autor:
Składniki
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 80 g masła
  • 4 średnie jabłka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • około łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 5 łyżek podprażonych płatków migdałowych (do posypania po wierzchu).
Wykonanie
  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę. Jajka ubij z mlekiem. Mąkę wymieszaj w dużej misce z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i cukrem. Dodaj do mąki masło w małych kawałkach i rozetrzyj razem tworząc kruszonkę. Wlej jajka do suchych składników i dokładnie wymieszaj. Dodaj jabłka i wymieszaj (masa będzie bardzo gęsta, ale się tym nie przejmuj).
  2. Przełóż ciasto do przygotowanej blaszki, wyrównaj powierzchnię i posyp dwoma łyżkami cukru trzcinowego.
  3. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
  4. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem i posyp prażonymi płatkami migdałowymi.

Tort baranek z kremem bezowomaślanym
Minipavlova pinacolada

Related Post