Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym
Czekoladowe banoffee

 

W dzieciństwie nigdy nie miałam problemu z mlecznymi zupami – wręcz bardzo je lubiłam – szczególnie mleczną zupę z makaronem lub ryżem w wykonaniu mojej mamy 🙂

Nie cierpiałam jedynie pewnego paskudztwa podawanego w przedszkolu – była to bułka wrocławska maczana w mleku – było to totalnie „niezjadliwe” i pozostawiło po sobie traumę.

Pomijając nieszczęsną bułkę w mleku, wszystko inne bardzo mi smakowało 🙂

Ten ryż cynamonowy, to taki powrót do smaków dzieciństwa.

Co prawda moja mama nie robiła ryżu w taki sposób – ona go najczęściej zapiekała z jabłkami i kawałeczkami masła, a potem przed podaniem polewała śmietaną rozmieszaną z cukrem – było to przepyszne 🙂

Taki zapiekany ryż dalej uwielbiam, ale niestety brak mi w domu chętnych na jego zjedzenie, więc go nie robię 🙁

Teraz mogę sobie za to robić małą porcję takiego ryżu cynamonowego, a do niego mogę dodać sobie trochę konfitury, albo podduszone jabłka – przyznaję się, że ostatnio sama zjadłam taką porcję na 3 osoby (byłam pełna jak beczka, za to mój „głodek” został zaspokojony).

Jeśli tak jak ja uwielbiacie ryż na mleku, to zapraszam na ryż cynamonowy (zamiast cynamonu możecie też użyć np. wanilię). Porcja jest na 2-3 osoby, albo na jedną baaardzo głodną 😉

 

ryż cynamonowy2

ryż cynamonowy4

ryż cynamonowy6

5.0 from 1 reviews
Ryż cynamonowy
 
Autor:
Składniki
  • 100 g ryżu (najlepiej arborio - do risotto)
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu lub laska wanilii
Wykonanie
  1. W rondelku umieść ryż, mleko, śmietankę, cukier i cynamon lub wanilię.
  2. Gotuj na małym ogniu, aż ryż zmięknie i wchłonie płyny (zajmie to około 20-25 minut) - mieszaj co jakiś czas, aby ryż nie przywarł do dna.
  3. Gotowy ryż przełóż do miseczek.
  4. Możesz do niego dodać trochę konfitur, przetarte jabłko, albo rodzynki.

 

Przepis (z małymi zmianami) pochodzi z książki Ani Starmach „Pyszne 25”.

Babeczki czekoladowe z kremem michałkowym
Czekoladowe banoffee

Related Post