Przepis na ryż cynamonowy

Zaktualizowany: 2023 4 listopada
ryż cynamonowy6

Przepis na ryż z cynamonem

Zapraszam dziś na wyjątkowe danie albo deser – ryż cynamonowy. Ten ryż gotowany z mleku i śmietanie kremówce z dodatkiem cynamonu nabiera niezwykłej kremowości i delikatności. Cynamon cudownie rozgrzewa a całe danie wspaniale sprawdzi się w chłodne zimowe i jesienne dni. Gorąco polecam!

ryż cynamonowy2

Ryż cynamonowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz aromatyczny i słodki ryż gotowany w mleku, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

ryż cynamonowy2

Ryż cynamonowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i rozgrzewający ryż na mleku z cynamonem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 5 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 25 minut
Danie Deser
Porcje 2 porcje
Składniki

składniki na ryż cynamonowy

  • 100 g ryżu ((najlepiej arborio – do risotto))
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu ( lub laska wanilii)
Instrukcja
 

Jak zrobić ryż cynamonowy

  • W rondelku umieść ryż, mleko, śmietankę, cukier i cynamon lub wanilię.
    100 g ryżu, 200 ml mleka, 200 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Gotuj na małym ogniu, aż ryż zmięknie i wchłonie płyny (zajmie to około 20-25 minut) – mieszaj co jakiś czas, aby ryż nie przywarł do dna.
  • Gotowy ryż przełóż do miseczek.
  • Możesz do niego dodać trochę konfitur, przetarte jabłko, albo rodzynki.
Prywatne
Słowa kluczowe ryż z cynamonem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ryż cynamonowy4

Słodki ryż z cynamonem – uwagi

W dzieciństwie nigdy nie miałam problemu z mlecznymi zupami – wręcz bardzo je lubiłam – szczególnie mleczną zupę z makaronem lub ryżem w wykonaniu mojej mamy. Nie cierpiałam jedynie pewnego paskudztwa podawanego w przedszkolu – była to bułka wrocławska maczana w mleku – było to totalnie „niezjadliwe” i pozostawiło po sobie traumę. Pomijając nieszczęsną bułkę w mleku, wszystko inne bardzo mi smakowało. Ten ryż cynamonowy, to taki powrót do smaków dzieciństwa. Co prawda moja mama nie robiła ryżu w taki sposób – ona go najczęściej zapiekała z jabłkami i kawałeczkami masła, a potem przed podaniem polewała śmietaną rozmieszaną z cukrem – było to przepyszne.

Taki zapiekany ryż z jabłkami dalej uwielbiam, ale niestety brak mi w domu chętnych na jego zjedzenie, więc go nie robię. Teraz mogę sobie za to robić małą porcję takiego ryżu, a do niego mogę dodać sobie trochę konfitury, albo podduszone jabłka – przyznaję się, że ostatnio sama zjadłam taką porcję na 3 osoby (byłam pełna jak beczka, za to mój „głodek” został zaspokojony). Jeśli tak jak ja uwielbiacie ryż na mleku, to zapraszam na ryż cynamonowy (zamiast cynamonu możecie też użyć np. wanilię). Porcja jest na 2-3 osoby, albo na jedną baaardzo głodną ;)

Polecam również ryż z duszonymi jabłkami :)

Przepis (z małymi zmianami) pochodzi z książki Ani Starmach „Pyszne 25”.

Polecane przepisy z ryżem

Jeśli lubisz ryż i dania z ryżem, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy z jego wykorzystaniem. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2015 14 stycznia