Ryż z duszonymi jabłkami
Przepis na słodki ryż na mleku z duszonymi jabłkami
Dziś zapraszam Was na prosty i pyszny deser lub śniadanie na słodko – gotowany ryż z duszonymi jabłkami. Taki pudding ryżowy z jabłkami i karmelem to idealna słodka przekąska – sycąca i bardzo smaczna. Ja jako dziecko uwielbiałam taki ryż i wiem, że wiele dzieci chętnie zje taki ryż z jabłkami. Zobaczcie więc mój przepis i sprawdźcie jak zrobić ryż z jabłkami. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Ryż z duszonymi jabłkami przepis krok po kroku
Jeśli ryż z jabłkami to smak Twojego dzieciństwa, to przygotuj sobie teraz taką porcję tego przysmaku.
Ryż z duszonymi jabłkami przepis
Składniki
składniki na ryż z duszonymi jabłkami
- 60 g białego ryżu
- około 250 ml mleka
- 1 jabłko (spore (moje miało ponad 250 g))
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny (- opcjonalnie)
- cynamon (- opcjonalnie)
- sos karmelowy (- opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić ryż na mleku z duszonymi jabłkami
- Ryż zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie i napęcznieje wchłaniając większość mleka (w razie konieczności możesz dolać trochę mleka) – często mieszaj ryż, aby się nie przypalił i nie wykipiał.60 g białego ryżu, około 250 ml mleka
- W tym czasie jabłko pokrój w drobną kostkę, włóż do rondelka, dodaj odrobinę wody, cukier oraz sok z cytryny. Jeśli lubisz to dodaj trochę cynamonu.1 jabłko, 50 g cukru trzcinowego, 1 łyżka soku z cytryny, cynamon
- Duś jabłka aż lekko zmiękną, ale nie mają się rozpadać.
- Na dno miseczki/słoiczka nalej trochę sosu karmelowego, na niego wyłóż gorący ryż, na nim ułóż jabłka i polej je na koniec odrobiną sosu karmelowego.sos karmelowy
Prywatne
Ryż na mleku z jabłkami – uwagi
Ryż z duszonymi jabłkami to ekspresowa wersja ryżu zapiekanego z jabłkami.
Ekspresowa, bo pomijamy element zapiekania :)
Ryż gotujemy na mleku – trzeba go pilnować, aby się nie przypalił i nie wykipiał, a w tym czasie dusimy jabłka.
Po około 15-20 minutach można już się delektować pysznym ryżowym puddingiem z aromatycznymi, cynamonowymi jabłkami :)
Taki ryż możecie nawet zrobić sobie na śniadanie, jeśli macie odrobinkę więcej czasu, ja go sobie zrobiłam na drugie śniadanie :)
Może też być deserem, albo podwieczorkiem, zresztą co będę Was uczyć – można go jeść o każdej porze.
Najpyszniejszy jest jeszcze ciepły i lepiący od sosu karmelowego, ale równie dobrze możne być zjedzony na zimno – co kto lubi ;)
Do puddingu ryżowego dodałam na dno trochę sosu karmelowego, dodatkowo rozrzedził się on pod wpływem gorącego ryżu i fajnie się z nim zmieszał – tak więc gorąco polecam dodatek karmelu (jeśli nie macie w domu sosu karmelowego, to możecie w między czasie zrobić sobie taki w mikrofalówce wg mojego przepisu).
Podaję przepis na dwie porcje – albo jedną dla głodomora ;)
Polecane przepisy na pyszne desery w szklankach
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i proste desery serwowane w szklankach z dodatkiem owoców. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
O matko jakie to musi być dobre! Wszystko to co lubimy i cenimy! Pychotka :)
Pyszne bardzo, spróbujcie koniecznie Dziewczyny :D
Jak super to wygląda! Kocham ryż z jabłkami. :) Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
Dziękuję :)