Reklama


Serek lebneh

Serek lebneh

 

serek lebneh

 

Serek lebneh to lekki serek jogurtowy, zwany również serkiem libańskim.

Jego przygotowanie jest niezwykle proste i od was wymaga w zasadzie tylko czasu.

Wasze zadanie to kupno jogurtu naturalnego i wyłożenie go na sitko wyłożone złożoną gazą lub pieluchą tetrową.

Potem już tylko czekamy 😀

Od tego jak długo jogurt sobie odcieka na sitku zależy jak gęsty będzie serek.

Jeśli użyjecie do „produkcji” jogurtu greckiego szybciej powstanie wam lebneh, bo jogurt grecki już ma w sobie mało wody.

Ja odsączałam właśnie jogurt grecki i po nocy w lodówce rano miałam pyszny gęsty serek – można do niego dodać teraz przyprawy – sól, pieprz, zioła i zjeść go z warzywami i tostem, albo tak jak ja dodać do niego trochę miodu i zjeść ze świeżymi owocami 🙂

Jeśli taki jogurt zostawicie na sitku na dwa dni, to potem będzie on tak gęsty, że będzie się nadawał na sernik 🙂

Rzadsze jogurty naturalne mają w sobie dużo wody, więc po odcieknięciu wyjdzie wam mniej serka – wtedy proponuję zrobienie go od razu z dwóch dużych jogurtów 🙂

Możecie również spróbować zrobić sobie domowy twarożek – do niego będziecie potrzebować mleka – najlepiej takiego od krowy, ale robiłam też go na świeżym mleku 3,2 % ze sklepu 🙂

 

lebneh z jogurtu

 

serek lebneh

 

serek libański

 

serek z jogurtu

 

serek jogurtowy

 

lebneh

 

Serek lebneh
 
Autor:
Składniki
  • 1 lub 2 duże opakowania jogurtu naturalnego (im gęsty tym więcej wyjdzie serka)
  • przyprawy do smaku - sól, pieprz, zioła
  • albo miód
  • świeże warzywa lub świeże owoce do podania
Wykonanie
  1. Gęste sitko nałóż na miskę.
  2. Wyłóż je złożoną gazą albo pieluchą tetrową.
  3. Do tak przygotowanego sitka przełóż jogurt naturalny.
  4. Wstaw miskę z sitkiem do lodówki na kilkanaście godzin lub na kilka dni - zależy jak gęsty chcesz otrzymać serek.
  5. Serek możesz podać z miodem i świeżymi owocami albo doprawić solą, pieprzem i ziołami i zjeść go na kanapce razem z warzywami.
 

 

Related Post

Reklama

%d bloggers like this: