Ciasteczka usteczka
Gofry kukurydziano-owsiane

serniczki chia w słoiku 5

Przepis na serniczki chia wypatrzyłam w Claudii i tak mi się spodobał, że go szybciutko wypróbowałam 🙂

Deser jest bardzo smaczny, zdrowy i łatwy do przygotowania, więc mogę go z czystym sumieniem polecić.

Jako mus owocowy możecie wykorzystać wszelkie dostępne owoce, również te zamrożone (tylko wcześniej je rozmroźcie 😉 i owoce z puszki.

Najlepiej przygotować go od razu w jakichś pucharkach albo słoiczkach, bo serniczki nie mają konsystencji nadającej się do krojenia – jeśli zależy Wam na takiej wersji, to musicie dodać do masy żelatynę.

Desery serwowane w pucharkach mają swój niezwykły urok – szczególnie gdy są udekorowane owocami, tak że myślę, że żelatyna będzie tu zupełnie zbędna.

Nasiona chia możecie zalać domowym mlekiem kokosowym lub migdałowym, wtedy deser nabierze dodatkowego smaczku 😀

Z tej porcji otrzymacie około 5-6 porcji deseru – zależy to od wielkości użytych pucharków.

serniczki chia w słoiku 1

serniczki chia w słoiku 2

serniczki chia w słoiku 4

serniczki chia w słoiku 7

 

Serniczki chia na zimno
 
Autor:
Składniki
  • pół kilograma sera na serniki (tradycyjnie użyłam Piątnicę)
  • 5-6 łyżek nasion chia
  • szklanka mleka (może być również roślinne)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • owoce do dekoracji i na mus - ja użyłam jedno duże mango oraz świeże borówki, truskawki i maliny
Wykonanie
  1. Nasiona chia zalej mlekiem i odstaw na bok - co jakiś czas przemieszaj.
  2. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.
  3. Dodaj nasiona chia z mlekiem i krótko zmiksuj.
  4. Przełóż masę do przygotowanych pucharków.
  5. Mango (albo inne owoce) zmiksuj blenderem i nałóż na wierzch deserów, przed podaniem możesz dodatkowo udekorować świeżymi owocami.

 

Ciasteczka usteczka
Gofry kukurydziano-owsiane

Related Post