Reklama


Sernik ajerkoniakowy

Sernik ajerkoniakowy

Myślę, że na Wielkanoc (chociaż i na Boże Narodzenie również) sernik ajerkoniakowy będzie idealny 🙂

Bardzo aksamitny i rozpływający się w ustach, o rewelacyjnym smaku ajarkoniaku (hmmm, czy dzieci mogą go jeść? raczej cały alkohol wyparował przy pieczeniu i pozostał sam smak :)).

Uwielbiam wysokie, „konkretne” serniki, więc ten też upiekłam w mniejszej foremce aby był wyższy (wykorzystałam tortownicę o średnicy 22 cm, możecie go upiec też w 26, wtedy będzie niższy).

Jeśli dostaniecie w sklepie kolorowe jajeczka, to koniecznie udekorujcie nimi sernik – nadają im fajnego świątecznego charakteru 🙂 ale gdybyście takich nie dostali możecie użyć też zwykłe czekoladowe jajeczka, albo migdały w czekoladzie.

Ps. Jeśli szukacie jeszcze inne ciekawe przepisy na serniki świąteczne, to koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marchewkowy 🙂

 

sernik ajerkoniakowy

sernik ajerkoniakowy

sernik ajerkoniakowy

sernik ajerkoniakowy

sernik ajerkoniakowy

Sernik ajerkoniakowy
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 150 g ciasteczek (użyłam maślane herbatniki)
  • około 60 g rozpuszczonego masła
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego (użyłam Piątnicę)
  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka ajerkoniaku (likieru jajecznego)
  • 100 g rozpuszczonej białej czekolady
polewa:
  • 200 g śmietany (użyłam 12%)
  • 2-3 łyżki cukru - do smaku
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj, albo mocno rozkrusz wałkiem i zmieszaj z rozpuszczonym masłem.
  2. Wylep ciasteczkami spód przygotowanej tortownicy (spód wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem i obsypałam kaszą manną).
sernik:
  1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  2. Wylej masę na spód ciasteczek.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1 i 20 minut.
  4. Po tym czasie posmaruj sernik polewą ze zmieszanej śmietany z cukrem i zapiecz przez kolejne 15 minut.
  5. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki. Pozostaw sernik w piekarniku do ostudzenia.
  6. Schłódź sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.

 

Related Post

Reklama

  • Ewa

    Z ajerkoniakiem musi być pyszny. Lubię takie smaki dlatego przepis zapisuję 🙂

  • Renata

    Jadłam ten sernik w poniedziałek, mniam… Czekałam na przepis

  • ale to musi być pyszne:)

  • śliczne zdjęcia a sernik na pewno cudowny w smaku 🙂 Ps. gdzie kupials te kolorwe jajeczka?

    • Kupiłam je normalnie w markecie – były Milki w fioletowej torebeczce.

  • Wspaniały! Wygląda tak apetycznie, że mogłabym zjeść pół naraz 🙂

%d bloggers like this: