Gofry na maślance
Cynamonowe pancakes

 

Uważam, że dobrych serników nigdy za wiele, więc dziś mam kolejny świetny przepis – zapraszam na sernik z borówkami na lekkim kruchym spodzie 🙂

W zeszłym roku robiłam już sernik jagodowy, w tym roku był też sernik z jagodami w wersji na zimno, a teraz będzie kolejna wersja – zupełnie odmienna od poprzednich (oczywiście zamiast borówek możecie użyć do ciasta jagody).

Pomysł na ten sernik zrodził się przy przeglądaniu „Smaków życia” – niestety przepis podany w gazecie był bardzo niedopracowany – szczególnie jeśli chodzi o opis wykonania. Dlatego zmieniłam go trochę i przygotowałam na swój sposób – wyszedł idealny, więc i Was zachęcam do jego upieczenia.

Wierzch ciasta dodatkowo zapiekłam z jogurtem greckim, ale możecie z tego zrezygnować.

Z tej porcji otrzymacie sporą blachę ciasta – mniej więcej 19/33 cm.

 

sernik z borówkami1

sernik z borówkami3

sernik z borówkami2

 

Sernik z borówkami na kruchym spodzie
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 200 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 g margaryny
  • 3 żółtka z dużych jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru (około 4 bardziej czubate łyżki)
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany (do nadania odpowiedniej konsystencji)
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego (użyłam Piątnicę, która jest bardzo gęsta)
  • 5 jajek
  • 50 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g borówek lub jagód
masa śmietanowa:
  • szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
Wykonanie
spód:
  1. Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli ciasto nie chce się skleić, to dodaj trochę śmietany lub zimnej wody.
  2. Ciasto zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około godzinę (możesz go też przygotować wcześniej i przechować w lodówce, wtedy zamiast wałkować go możesz zetrzeć je na tarce o grubych oczkach).
  3. Ciasto rozwałkuj cienko, albo zetrzyj na tarce i wyłóż do przygotowanej foremki.
  4. Podpiecz je przez 10 minut w 180 stopniach.
sernik:
  1. Utrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj twaróg i pozostałe składniki - poza owocami.
  2. Krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  3. Wylej masę sernikową na podpieczony spód, na wierzch wyłóż owoce i lekko je dociśnij.
  4. Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz sernik przez godzinę i 15 minut.
  5. Jogurt grecki zmieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na wierzch sernika pod koniec pieczenia.
  6. Popiecz ciasto jeszcze przez 15 minut (w tej samej temperaturze).
  7. Po upieczeniu piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do wystudzenia.
  8. Schłódź sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.

 

Gofry na maślance
Cynamonowe pancakes

Related Post