Sernik z borówkami na kruchym spodzie

Zaktualizowany: 2023 30 lipca
sernik z borówkami

Przepis na sernik pieczony z borówkami

Zapraszam dziś na sernik z borówkami upieczony na kruchym cieście i dodatkowo zapieczony z lekką śmietanową polewą. Ten sernik ma cudowną i kremową konsystencję, a borówki dodane do sernika nadają mu nie tylko wyjątkowego smaku, ale również pięknego wyglądu.

sernik z borówkami

Sernik z borówkami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie pyszne serniki z owocami i nie tylko, to koniecznie upieczcie ten pyszny serniczek z borówkami.

sernik z borówkami

Sernik z borówkami na kruchym spodzie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik na spodzie z ciasta pieczony z borówkami.
4.30 z 20 ocen
Porcje 24
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na kruchy spód do sernika

  • 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
  • 60 g masła
  • 60 g margaryny (- można zastąpić masłem)
  • 3 żółtka ( z dużych jajek L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru ((około 4 bardziej czubate łyżki))
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie (do nadania odpowiedniej konsystencji))

składniki na sernik z borówkami

składniki na masę śmietanową

  • 1 szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany (- 250 ml)
  • 2-3 łyżki cukru pudru ((do smaku))
Instrukcja
 

Jak zrobić kruchy spód pod sernik

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli ciasto nie chce się skleić, to dodaj trochę śmietany lub zimnej wody.
    200 g mąki pszennej, 60 g masła, 60 g margaryny, 3 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g cukru pudru, 1 łyżka śmietany
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę (możesz go też przygotować wcześniej i przechować w lodówce, wtedy zamiast wałkować go możesz zetrzeć je na tarce o grubych oczkach).
  • Ciasto rozwałkuj cienko, albo zetrzyj na tarce i wyłóż do przygotowanej foremki.
  • Podpiecz je przez 10 minut w 180 stopniach (góra/dół).

Jak zrobić sernik z borówkami

  • Utrzyj masło z cukrem pudrem.
    50 g masła, 250 g cukru pudru
  • Dodaj do miski twaróg i pozostałe składniki – poza owocami.
    1 kg twarogu sernikowego, 5 jajek, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Krótko zmiksuj – do połączenia składników.
  • Wylej masę sernikową na podpieczony spód.
  • Na wierzch wyłóż owoce i lekko je dociśnij.
    500 g borówek
  • Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni (góra/dół) i piecz sernik przez godzinę i 15 minut.
  • Jogurt grecki zmieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na wierzch sernika pod koniec pieczenia.
    1 szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany, 2-3 łyżki cukru pudru
  • Popiecz ciasto jeszcze przez 15 minut (w tej samej temperaturze).
  • Po upieczeniu piekarnik wyłącz, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do wystudzenia.
  • Schłodź sernik w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Prywatne
Słowa kluczowe sernik borówkowy, z borówkami sernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik borówkowy

Sernik borówkowy – uwagi

Uważam, że dobrych serników nigdy za wiele, więc dziś mam kolejny świetny przepis – zapraszam na sernik z borówkami na lekkim kruchym spodzie :)

W zeszłym roku robiłam już sernik jagodowy, w tym roku był też sernik z jagodami w wersji na zimno, a teraz będzie kolejna wersja – zupełnie odmienna od poprzednich (oczywiście zamiast borówek możecie użyć do ciasta jagody).

Pomysł na ten sernik zrodził się przy przeglądaniu „Smaków życia” – niestety przepis podany w gazecie był bardzo niedopracowany – szczególnie jeśli chodzi o opis wykonania. Dlatego zmieniłam go trochę i przygotowałam na swój sposób – wyszedł idealny, więc i Was zachęcam do jego upieczenia.

Wierzch ciasta dodatkowo zapiekłam z jogurtem greckim, ale możecie z tego zrezygnować.

Z tej porcji otrzymacie sporą blachę ciasta – mniej więcej 20/30 cm.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.30 z 20 ocen
Postaw mi kawę

Polecane przepisy na sernik z jagodami

Jeśli lubicie borówki i jagody leśne, to koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na rewelacyjne serniki z jagodami.

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2014 1 września