Sernik buraczkowy

Zaktualizowany: 2024 7 lutego
sernik buraczkowy 11

Przepis na niezwykły sernik buraczkowy

Przepis na sernik buraczkowy to oryginalne połączenie klasycznego sernika z wyjątkowym smakiem i kolorem buraków. Sok z buraków nadaje mu nietypowy odcień i delikatny smak, który doskonale komponuje się z kremową konsystencją sera. Całość upieczona jest na spodzie z pokruszonych ciasteczek, dodając sernikowi chrupkości i smaku. To wyjątkowe ciasto nie tylko zachwyca swoim nietuzinkowym wyglądem, ale także zapewnia niezapomniane doznania smakowe, które zaskoczą i oczarują każdego smakosza. Idealne na specjalne okazje oraz dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Spróbuj koniecznie!

sernik buraczkowy 1

Sernik buraczkowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz niezwykłe przepisy i nietypowe ciasta, to koniecznie wypróbuj przepis na taki sernik z sokiem z buraków.

sernik buraczkowy 3

Sernik buraczkowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły sernik pieczony z sokiem z buraków.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
4 hours
Czas całkowity 6 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki

składniki na spód z ciasteczek do sernika

  • około 150 g ciasteczek markiz ((typ oreo))
  • około 60 g masła (rozpuszczonego )

składniki na sernik buraczkowy

  • 1 kg twarogu z wiaderka ((użyłam Piątnicę) lub samodzielnie mielonego)
  • 4 jajka (L)
  • 250 g cukru (1 i 1/4 szklanki)
  • 240 ml soku z buraków ((tak mniej więcej z 600 g buraków))
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny ((teraz nie dałam, ale myślę, że może się przydać))

składniki na czekoladową polewę do sernika

Instrukcja
 

Jak zrobić spód z ciasteczek

  • Ciasteczka zmiksuj razem z kremem w środku, dodaj rozpuszczone masło i zagnieć ciasto.
    około 150 g ciasteczek markiz, około 60 g masła
  • Ciasteczkami wyłóż spód tortownicy o średnicy 22 cm i schowaj ją do lodówki.

Jak zrobić sernik buraczkowy

  • Wszystkie składniki sernika włóż do misy miksera i krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
    1 kg twarogu z wiaderka, 4 jajka, 250 g cukru, 240 ml soku z buraków, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z połowy cytryny
  • Wylej masę na schłodzony spód.
  • Piecz sernik buraczkowy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny (jeśli używasz rzadszego twarogu, to czas pieczenia może się wydłużyć).
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki uchyl i pozostaw tak sernik do wystudzenia.
  • Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin – najlepiej na noc.

Jak zrobić polewę czekoladową do sernika

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej odrobinę czerwonego barwnika, albo soku z buraka.
    50 ml śmietany kremówki, odrobina czerwonego barwnika
  • Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
    100 g białej czekolady
  • Ostudź czekoladę, a gdy zgęstnieje oblej nią wyjęty z foremki sernik.
  • Jeśli chcesz zrobić na serniku "plamki" to łyżeczkę gorzkiego kakao rozprowadź w małej ilości wody – tak aby było lekko płynne.
  • Pędzlem o twardszym włosi nabieraj po trochu kakao a następnie ochlapuj nim tort energicznie uderzając o pędzel.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z burakami, sernik z burakami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik buraczkowy 2

Buraczkowy sernik z sokiem z buraków – uwagi

Sernik buraczkowy powstał z potrzeby chwili. Zastanawiałam się nad jakimś nowym, fajnym sernikiem – do tego takim, który się świetnie sprawdzi na święta wielkanocne. Tym sposobem wpadłam na pomysł buraczkowego sernika :)

Bardzo lubię buraki (głównie jako dodatek do obiadu) i już wcześniej robiłam z nich ciasto czekoladowe – ciacho było pyszne, więc postanowiłam zaryzykować z sernikiem. Tutaj nie użyłam całego warzywa, tylko wycisnęłam sokowirówką sok i ten dodałam do ciasta (tak w zasadzie to dodałam drugą porcję soku, bo pierwszą spektakularnie rozlałam „z rozbryzgiem” po całej kuchni prawie bijąc przy tym wyczyn mojego męża, który zalał kuchnię – łącznie z sufitem – otwierając domowy podpiwek).

Sernik z burakiem dzięki sokowi nabrał pięknej różowej barwy (następnym razem dodam jeszcze sok z cytryny, aby pomógł jeszcze podkreślić kolor) i fajnego smaku. Myślę,  że to bardzo ciekawa propozycja na świąteczne ciasto – szczególnie jeśli nie boicie się eksperymentów :)

Pamiętajcie też o serniku marchewkowym – skoro jesteśmy już przy warzywach.

sernik buraczkowy 8
sernik buraczkowy 4
sernik buraczkowy 5
sernik buraczkowy 7
sernik buraczkowy 9

Polecane przepisy na serniki

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne serniki o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2016 23 marca

Podziel się przepisem

6 komentarzy

  1. Bułeczki buraczkowe - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 31 marca w 06:41- Odpowiedz

    […] sama robiłam już nawet buraczkowy sernik, jak również ciasto drożdżowe z dynią (osobiście jedno z moich ulubionych) albo torcik ze […]

  2. Czekoladowe ciasto z burakami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 14 lutego w 20:33- Odpowiedz

    […] dla wielbicieli buraczanych smaków polecam sernik buraczkowy […]

  3. 9d0c44db2ceb7e1e7b047217e82da88d?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2017 31 stycznia w 09:26- Odpowiedz

    to jest dopiero pomysł :) sernik wygląda rewelacyjnie! :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 31 stycznia w 12:24- Odpowiedz

      Dziękuje :) smakuje też wyjątkowo :)

  4. 04d4423a3f26d23bda6c10e33b01f36e?s=54&d=mm&r=g
    Agneska 2016 23 marca w 11:13- Odpowiedz

    Ale czad! zbieram szczękę z podłogi… Czy w smaku da się wyczuć buraki?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 23 marca w 11:24- Odpowiedz

      delikatnie czuć posmak buraka ale nie jest to smak dominujący i mi nie przeszkadzał :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy