Tort z bukietem róż
Mazurek kajmakowo-czekoladowy

sernik buraczkowy 11

Sernik buraczkowy powstał z potrzeby chwili 🙂

Zastanawiałam się nad jakimś nowym, fajnym sernikiem – do tego takim, który się świetnie sprawdzi na święta wielkanocne.

Tym sposobem wpadłam na pomysł buraczkowego sernika 🙂

Bardzo lubię buraki (głównie jako dodatek do obiadu) i już wcześniej robiłam z nich ciasto czekoladowe – ciacho było pyszne, więc postanowiłam zaryzykować z sernikiem.

Tutaj nie użyłam całego warzywa, tylko wycisnęłam sokowirówką sok i ten dodałam do ciasta (tak w zasadzie to dodałam drugą porcję soku, bo pierwszą spektakularnie rozlałam „z rozbryzgiem” po całej kuchni prawie bijąc przy tym wyczyn mojego męża, który zalał kuchnię – łącznie z sufitem – otwierając domowy podpiwek :D).

Sernik dzięki sokowi nabrał pięknej różowej barwy (następnym razem dodam jeszcze sok z cytryny, aby pomógł jeszcze podkreślić kolor) i fajnego smaku.

Myślę,  że to bardzo ciekawa propozycja na świąteczne ciasto – szczególnie jeśli nie boicie się eksperymentów 🙂

Pamiętajcie też o serniku marchewkowym – skoro jesteśmy już przy warzywach 😀

sernik buraczkowy 1

sernik buraczkowy 2

sernik buraczkowy 4

sernik buraczkowy 5

sernik buraczkowy 7

sernik buraczkowy 8

sernik buraczkowy 9

Sernik buraczkowy
 
Autor:
Składniki
spód:
  • około 150 g ciasteczek markiz (typ oreo)
  • około 60 g rozpuszczonego masła
sernik:
  • 1 kg twarogu z wiaderka (użyłam Piątnicę) lub samodzielnie mielonego
  • 4 jajka (użyłam L)
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka soku z buraków (tak mniej więcej z 600 g buraków)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny (teraz nie dałam, ale myślę, że może się przydać)
polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • odrobina czerwonego barwnika (możecie spróbować dodać trochę soku z buraka)
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj razem z kremem w środku, dodaj rozpuszczone masło i zagnieć ciasto.
  2. Ciasteczkami wyłóż spód tortownicy o średnicy 22 cm i schowaj ją do lodówki.
sernik:
  1. Wszystkie składniki sernika włóż do misy miksera i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  2. Wylej masę na schłodzony spód.
  3. Piecz w 150 stopniach przez około 1,5 godziny (jeśli używasz rzadszego twarogu, to czas pieczenia może się wydłużyć).
  4. Po tym czasie piekarnik wyłącz, drzwiczki uchyl i pozostaw tak sernik do wystudzenia.
  5. Schowaj ciasto do lodówki na kilka godzin - najlepiej na noc.
polewa:
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej odrobinę czerwonego barwnika, albo soku z buraka.
  2. Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  3. Ostudź czekoladę, a gdy zgęstnieje oblej nią wyjęty z foremki sernik.
  4. Jeśli chcesz zrobi na serniku "plamki" to łyżeczkę gorzkiego kakao rozprowadź w małej ilości wody - tak aby było lekko płynne.
  5. Pędzlem o twardszym włosi nabieraj po trochu kakao a następnie ochlapuj nim tort energicznie uderzając o pędzel.

 

Przepis własny.

Tort z bukietem róż
Mazurek kajmakowo-czekoladowy

Related Post