Reklama


Sernik chałwowy z czekoladą

Sernik chałwowy z białą czekoladą

Bardzo lubię chałwę i kiedyś jadłam jej bardzo dużo – teraz się ograniczam, ze względu na większą świadomość o tych takich, co podstępnie zmniejszają ubrania w szafach – no tych – kaloriach 😉

Na szczęście okazało się, że mojej córce również bardzo smakuje chałwa, więc dzielimy się tymi kaloriami 🙂

Ale wracając do tematu serników – jadłam kiedyś sernik chałwowy i zupełnie mi jakoś nie przypadł do gustu – stwierdziłam, że to nie dla mnie – wolę chałwę i sernik oddzielnie.

Na szczęście coś mnie natchnęło i wypróbowałam przepis na sernik chałwowy z bloga Słodkie Fantazje i to był strzał w 10 🙂

Ilość użytej chałwy jest moim zdaniem idealna, bo nadaje twarogowi lekki posmak, ale nie dominuje.

Sernik ma rewelacyjną kremową konsystencję i wręcz rozpuszcza się w ustach.

Ja wiem jedno – na pewno będę jeszcze wracała do tego przepisu – kto wie, może zawiozę taki do mamy na święta 🙂

Musicie koniecznie wypróbować ten przepis – a potem oczywiście podzielcie się zdjęciami (mogą to nawet być zdjęcia „wylizanych” talerzyków ;))

Jeśli tak jak ja uwielbiacie chałwę, to koniecznie spróbujcie również sernik sezamowo-chałwowy, albo ciasto chałwowiec bez pieczenia – trudno się im oprzeć 😀

 

sernik chałwowy z czekoladą
sernik chałwowy
sernik chałwowy z czekoladą
sernik chałwowy z czekoladą

Sernik chałwowy z czekoladą
 
Autor:
Składniki
  • spód:
  • 1 szklanka mąki
  • 90 g masła
  • 2 żółtka
  • ⅓ szklanki cukru pudru
masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego (użyłam Piątnicy)
  • 300 g białej czekolady dobrej jakości
  • 4 duże jajka (L)
  • ⅔ szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 250 g chałwy waniliowej rozdrobnionej widelcem
polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • pokruszona chałwa do dekoracji
Wykonanie
spód:
  1. Wszystkie składniki szybko zagnieć i wylep ciastem dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm.
  2. Foremkę z ciastem wstaw do lodówki na 15 minut, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  3. Podpiecz spód przez 10 minut, a następnie przestudź.
masa sernikowa:
  1. Białą czekoladę rozpuść z połową śmietany kremówki w kąpieli wodnej, a następnie przestudź.
  2. Pozostałe składniki masy sernikowej umieść w misie miksera - krótko zmiksuj, dodaj czekoladę i zmiksuj.
  3. Przelej masę na podpieczony spód.
  4. Foremkę owiń trzykrotnie folią aluminiową - tak aby dobrze zasłaniała spód tortownicy - sernik jest pieczony w kąpieli wodnej i folia ma zapobiec przesączaniu się wody do ciasta.
  5. Umieść tortownicę w większej foremce, wlej do niej wrzącą wodę i całość wstaw do piekarnika.
  6. Piecz w 180 stopniach przez godzinę, następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak sernik aż zupełnie ostygnie.
  7. Schowaj ciasto na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) w lodówce.
polewa:
  1. Rozpuść czekoladę razem z kremówką w kąpieli wodnej, lekko ostudź, a następnie oblej nią wierzch sernika.
  2. Udekoruj pokruszoną chałwą.
Notatki
Zamiast tego spodu możesz zrobić spód ciasteczkowy - w moich przepisach sernikowych znajdziesz dużo sposobów na jego wykonanie 🙂 Sernik możesz też upiec normalnie - nie w kąpieli wodnej. Wtedy polecam pieczenie w temperaturze maksymalnie 150 stopni przez 1,5 godziny (niższa temperatura pieczenia zapewni, że sernik będzie równy i nie będzie popękany).
 

Podaję tu przepis z moimi lekkimi zmianami.

Related Post

Reklama

  • Ale wysoki… Wygląda OBŁĘDNIE. 🙂

    • Dziękuję 🙂 Również obłędnie smakuje 🙂

  • sernik jak marzenie!! 🙂

  • piekny koniecznie zapisuje…

  • genialne zdjęcia,bardzo smakowite!

  • gin

    Piękny jest 🙂
    Też już kiedyś jadłam sernik chałwowy, i był boski; z przyjemnością wypróbuję kolejny 🙂

  • Paulina

    Znalazlam ten przepis w gazecie. Bede go dzisiaj testowac. Uwielbiam serniki. Mam nadzieję że wyjdzie mi rownie smakowity jak ten ze zdjecia.

    • Mi smakował ogromnie i mam nadzieję, że tobie też zasmakuje 🙂

      • Paulina

        Stało się coś dziwnego. Sernik urosl do tego stopnia ze wyskoczyl z formy i wszystkie brzegi zbieralam z dna piekarnika. (pieklam w 150 stopniach 1,5 godziny)

        • Sama nie wiem co się stało. Piekę bardzo dużo serników i jeśli nie mają dodawanej piany z białek, to mi nie rosną wcale i żaden mi nie wypłynął.

          • Paulina

            Znalazlam sprawce. Mikser! Mam zapedy do dlugiego miksowania, a doczytalam ze sernikom to nie służy.
            Następnym razem użyje miotelki.

            Przepis oceniam na 5 gwiazdek bo mimo problemów smak jest boski

          • Serników nie należy długo miksować, tylko do połączenia składników. Cieszę się, że sernik smakuje 🙂

      • Paulina

        Tortownice mam 23 cm srednicy i 7 cm wysokosci

  • Pingback: Chałwowiec - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

  • Pingback: Tort chałwowy z bezowym środkiem :) - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia()

%d bloggers like this: