Konkurs wielkanocny - rozwiązanie
Czekoladowe babeczki z coca colą

Ten sernik przypominający creme brulee znalazłam na blogu Cioccolatogatto.

Ostatnio lubię wynajdywać różne, niestandardowe przepisy, a on pasuje do mojej kolekcji jak ulał 🙂

Ciasto jest dość słodkie, delikatne i aksamitne w smaku, do tego bardzo waniliowe – po prostu pyszne.

Masę do creme brulee można przygotować dzień wcześniej.

Zachęcam do wypróbowania, bo warto.

Przepis jest na tortownicę 22 cm.

sernik creme brule

sernik creme brule2

sernik creme brule3

 

Sernik creme brulee
 
Autor:
Składniki
składniki spodu:
  • 125 g biszkoptów
  • 50 g rozstopionego masła
składniki masy serowej:
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 ml mleka
  • laska wanilii
  • 70 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 żółtko
  • 750 twarogu sernikowego (polecam Piątnicę)
Wykonanie
wykonanie:
  1. Biszkopty rozkrusz lub zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie razem wymieszaj (w razie konieczności dodaj więcej masła). Wyklej masą ciasteczkową spód przygotowanej tortownicy.
  2. Podpiecz spód w 170 stopniach przez 5 minut i ostudź.
wykonanie masy serowej:
  1. Śmietankę i mleko podrzej z rozciętą laską wanilii. Po kilku minutach możesz wyjąć laskę i wyciąnąć z niej nożem nasionka i dodać je do mleka.
  2. Żółtka utrzyj mikserem razem z cukrem i cukrem wanilowym na puszystą masę. Gorącą śmietankę z mlekiem wlej małym strumykiem do żółtek i dalej miksuj. Następnie całość przelej do garnka i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Ściągnij krem z ognia i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się kawałków laski wanilii i ewentualnych grudek. Przełóż krem do pojemniczka, przykryj folią, tak aby dotykała powierzchni kremu i odstaw go do przestudzenia.
  3. Twaróg lekko zmiksuj, dodaj krem i delikatnie połącz razem, dodaj pojedynczo białka (nieubite). Całość przelej na podpieczony spód.
  4. Piecz w 170 stopniach przez 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 125 stopni i piecz przez kolejne 60 minut.
  5. Po upieczeniu ostudź i schłódź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  6. Przed podaniem posyp ciasto cukrem i skarmelizuj go palnikiem, albo przy pomocy piekarnika (piekarnik rozgrzej na funkcji grilla, ciasto wstaw pod samą grzałkę i podpiekaj przez kilka minut - tylko do momentu aż cukier się rozpuści i zrumieni).

Konkurs wielkanocny - rozwiązanie
Czekoladowe babeczki z coca colą

Related Post