Sernik creme brulee
Przepis na aksamitny sernik jak creme brulee
Kremowy sernik creme brulee to pyszny i elegancki deser, który składa się z gładkiego, kremowego sernika upieczonego na lekkim ciasteczkowym spodzie. Wierzch sernika jest karmelizowany, dzięki czemu powstaje delikatna i chrupiąca warstwa cukru, która przypomina popularne danie kuchni francuskiej – crème brûlée. Kremowy sernik creme brulee to idealny wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie wykwintne i niebanalne smaki. Ten deser sprawdzi się doskonale na specjalne okazje, takie jak urodziny czy przyjęcia rodzinne, a jego elegancki wygląd na pewno zachwyci Twoich gości. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Sernik creme brulee przepis krok po kroku
Wszystkich wielbicieli pysznych, kremowych serników zachęcam do upieczenia tego rewelacyjnego sernika z karmelizowanym wierzchem. Na pewno zasmakuje każdemu!
Sernik creme brulee przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm.
Składniki
składniki na spód do sernika creme brulee
- 125 g biszkoptów
- 50 g masła (roztopionego )
składniki na krem angielski do sernika
- 200 ml mleka
- 300 ml śmietany kremówki ( 30%)
- 1 laska wanilii
- 70 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 żółtka (białka będą dodane do twarogu)
składniki na sernik creme brulee
- 4 białka (rozmiar L)
- krem angielski
- 750 twarogu sernikowego ((polecam Piątnicę))
Instrukcja
Jak zrobić krem angielski do sernika creme brulle
- Śmietankę i mleko podgrzej z rozciętą laską wanilii.200 ml mleka, 300 ml śmietany kremówki, 1 laska wanilii
- Po kilku minutach możesz wyjąć laskę i wyciągnąć z niej nożem nasionka i dodać je do mleka.
- Żółtka utrzyj mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.70 g cukru, 4 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego
- Gorącą śmietankę z mlekiem wlej małym strumykiem do żółtek i dalej miksuj.
- Następnie całość przelej do garnka i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Ściągnij krem z ognia i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się kawałków laski wanilii i ewentualnych grudek.
- Przełóż krem do pojemniczka, przykryj folią, tak aby dotykała powierzchni kremu i odstaw go do przestudzenia.
Jak zrobić spód z biszkoptów do sernika
- Biszkopty rozkrusz lub zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie razem wymieszaj (w razie konieczności dodaj więcej masła).125 g biszkoptów, 50 g masła
- Wyklej masą ciasteczkową spód przygotowanej tortownicy.
- Podpiecz spód w 170 stopniach (góra-dół) przez 5 minut i ostudź.
Jak zrobić sernik creme brulle
- Twaróg lekko zmiksuj, dodaj ostudzony krem i delikatnie połącz razem, dodaj pojedynczo białka (nieubite).750 twarogu sernikowego, 4 białka
- Całość przelej na podpieczony spód.
- Piecz w 170 stopniach (góra-dół) przez 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 125 stopni i piecz przez kolejne 60 minut.
- Po upieczeniu ostudź i schłodź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem i skarmelizuj go palnikiem, albo przy pomocy piekarnika (piekarnik rozgrzej na funkcji grilla, ciasto wstaw pod samą grzałkę i podpiekaj przez kilka minut – tylko do momentu aż cukier się rozpuści i zrumieni).
Prywatne
Składniki Odżywcze
Sernik creme brulle – uwagi
Ten sernik przypominający creme brulee znalazłam na blogu Cioccolatogatto. Ostatnio lubię wynajdywać różne, niestandardowe przepisy, a on pasuje do mojej kolekcji jak ulał. Sernik creme brulee jest dość słodki, delikatny i aksamitny w smaku, do tego bardzo waniliowy. Przepyszny!
Jak zrobić sernik z karmelizowanym wierzchem – wskazówki
Proponuję wcześniej przygotować sobie krem angielski, który dodajemy do masy twarogowej. Trzeba śmietanę kremówkę podgrzać z mlekiem i wanilią, a następnie zmiksować z żółtkami i gotować do zgęstnienia. Tak przygotowany krem mocno schładzamy i potem miksujemy z twarogiem. Dlatego lepiej krem przygotować dzień wcześniej. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Sernik creme brulee jest niezwykle aksamitny i leciutki. A do tego nie za mocno słodki. Przepis jest na tortownicę 22 cm.
Ps. Polecam wam także inne przepisy na serniki z bloga :)
A tu moje pierwsze zdjęcia tego sernika jeszcze z 2013 roku.
Polecane przepisy na pyszne serniki
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na idealne serniki, które świetnie się sprawdzą na specjale okazje i na weekend do kawki :) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis na pyszny aksamitny sernik na spodzie biszkoptowym to idealny sernik na święta i nie tylko. Sam sernik jest bardzo smaczny i zrobiony inaczej niż tradycyjny sernik. Jego podstawę stanowi tu krem angielski który po przestudzeniu dodajemy do twarogu. Dzięki temu kremowi sernik jest super waniliowy, gładki i lekki. Mój sernik jak creme brulee przygotowałam na spodzie ze zmiksowanych biszkopcików wymieszanych z rozpuszczonym masłem. Aby sernik wyglądał bardziej jak creme brulee jego wierzch po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem, a następnie go podgrzewamy i rozpuszczamy - tak aby utworzył karmelową warstewkę. Podczas krojenia i jedzenia przebijamy się przez warstwę kruchego i słodkiego karmelu, aby się dostać do aksamitnego wnętrza. Jedzenie tego sernika creme brulee to czysta rozkosz! Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik jak creme brulee. A jeśli macie ochotę na oryginalny deser francuski, to zobaczcie mój przepis na creme brulee.
3 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepis na sernik creme brulee
Creme brulee sernik
Intrygujący pomysł, zapisuję do wypróbowania (jak tylko sprawię sobie palnik, bo mój piekarnik robi psikusy przy próbach przypalania cukru…) :)
Bardzo fajny pomysł na urozmaicenie sernika. Ja nazwałbym ta masę kremem angielskim, brulee ma trochę inną technikę wykonania.
Sądzę jednak, że całość smakuje zaskakująco dobrze!
Sernik wygląda niesamowicie pysznie! Rewelacja!