Sernik creme brulee

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
sernik creme brulee

Przepis na aksamitny sernik jak creme brulee

Kremowy sernik creme brulee to pyszny i elegancki deser, który składa się z gładkiego, kremowego sernika upieczonego na lekkim ciasteczkowym spodzie. Wierzch sernika jest karmelizowany, dzięki czemu powstaje delikatna i chrupiąca warstwa cukru, która przypomina popularne danie kuchni francuskiej – crème brûlée. Kremowy sernik creme brulee to idealny wybór dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie wykwintne i niebanalne smaki. Ten deser sprawdzi się doskonale na specjalne okazje, takie jak urodziny czy przyjęcia rodzinne, a jego elegancki wygląd na pewno zachwyci Twoich gości. Spróbujcie koniecznie!

prosty sernik na spodzie z ciasteczek

Sernik creme brulee przepis krok po kroku

Wszystkich wielbicieli pysznych, kremowych serników zachęcam do upieczenia tego rewelacyjnego sernika z karmelizowanym wierzchem. Na pewno zasmakuje każdemu!

sernik creme brulee

Sernik creme brulee przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny, aksamitny sernik z karmelizowanym cukrem na wierzchu.
4.80 z 10 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour 15 minut
3 hours
Czas całkowity 5 hours 15 minut
Porcje 15
Kalorie 237 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 22-24 cm.
Składniki

składniki na spód do sernika creme brulee

  • 125 g biszkoptów
  • 50 g masła (roztopionego )

składniki na krem angielski do sernika

składniki na sernik creme brulee

Instrukcja
 

Jak zrobić krem angielski do sernika creme brulle

  • Śmietankę i mleko podgrzej z rozciętą laską wanilii.
    200 ml mleka, 300 ml śmietany kremówki, 1 laska wanilii
  • Po kilku minutach możesz wyjąć laskę i wyciągnąć z niej nożem nasionka i dodać je do mleka.
  • Żółtka utrzyj mikserem razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    70 g cukru, 4 żółtka, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Gorącą śmietankę z mlekiem wlej małym strumykiem do żółtek i dalej miksuj.
  • Następnie całość przelej do garnka i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  • Ściągnij krem z ognia i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się kawałków laski wanilii i ewentualnych grudek.
  • Przełóż krem do pojemniczka, przykryj folią, tak aby dotykała powierzchni kremu i odstaw go do przestudzenia.

Jak zrobić spód z biszkoptów do sernika

  • Biszkopty rozkrusz lub zmiksuj, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie razem wymieszaj (w razie konieczności dodaj więcej masła).
    125 g biszkoptów, 50 g masła
  • Wyklej masą ciasteczkową spód przygotowanej tortownicy.
  • Podpiecz spód w 170 stopniach (góra-dół) przez 5 minut i ostudź.

Jak zrobić sernik creme brulle

  • Twaróg lekko zmiksuj, dodaj ostudzony krem i delikatnie połącz razem, dodaj pojedynczo białka (nieubite).
    750 twarogu sernikowego, 4 białka
  • Całość przelej na podpieczony spód.
  • Piecz w 170 stopniach (góra-dół) przez 15 minut, a następnie obniż temperaturę do 125 stopni i piecz przez kolejne 60 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i schłodź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem i skarmelizuj go palnikiem, albo przy pomocy piekarnika (piekarnik rozgrzej na funkcji grilla, ciasto wstaw pod samą grzałkę i podpiekaj przez kilka minut – tylko do momentu aż cukier się rozpuści i zrumieni).
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 237kcalWeglowodany: 14gBiałko: 7gTłuszcz: 17g
Słowa kluczowe sernik z karmelem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik jak creme brulee

Sernik creme brulle – uwagi

Ten sernik przypominający creme brulee znalazłam na blogu Cioccolatogatto. Ostatnio lubię wynajdywać różne, niestandardowe przepisy, a on pasuje do mojej kolekcji jak ulał. Sernik creme brulee jest dość słodki, delikatny i aksamitny w smaku, do tego bardzo waniliowy. Przepyszny!

aksamitny sernik na spodzie z biszkoptów

Jak zrobić sernik z karmelizowanym wierzchem – wskazówki

Proponuję wcześniej przygotować sobie krem angielski, który dodajemy do masy twarogowej. Trzeba śmietanę kremówkę podgrzać z mlekiem i wanilią, a następnie zmiksować z żółtkami i gotować do zgęstnienia. Tak przygotowany krem mocno schładzamy i potem miksujemy z twarogiem. Dlatego lepiej krem przygotować dzień wcześniej. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Sernik creme brulee jest niezwykle aksamitny i leciutki. A do tego nie za mocno słodki. Przepis jest na tortownicę 22 cm.

Ps. Polecam wam także inne przepisy na serniki z bloga :)

lekki i pyszny sernik na spodzie z biszkoptów
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.80 z 10 ocen
Postaw mi kawę
aksamitny sernik z kremem angielskim
sernik brulee

A tu moje pierwsze zdjęcia tego sernika jeszcze z 2013 roku.

sernik creme brulee
sernik creme brule2
sernik creme brule3

Polecane przepisy na pyszne serniki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na idealne serniki, które świetnie się sprawdzą na specjale okazje i na weekend do kawki :) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Podziel się przepisem

Opublikowano: 2013 8 kwietnia