Tosty francuskie z nutellą
Tort Szczerbatek na urodziny

Twaróg i czekolada bardzo się lubią, a dodatek czekolady do sernika bardzo podnosi jego walory smakowe i wpływa na konsystencję ciasta.

Idąc tym tropem upiekłam sernik czekoladowy z wykorzystaniem trzech różnych czekolad – gorzkiej, mlecznej i białej.

Tym sposobem powstał mi piękny i pyszny sernik trójkolorowy 🙂

Przyznaję się bez bicia, że zdjęcia serniczka robiłam raptem godzinę po jego upieczeniu (dałam mu jedynie godzinkę stygnięcia na zimnym balkonie), dlatego wygląda na bardziej delikatny i lekko „rozpływający”.

Niestety nie mogłam ich zrobić później.

Potem „po bożemu” schłodziłam go w lodówce i wtedy nabrał właściwego wyglądu – chociaż mojemu mężowi taki nieschłodzony bardzo smakował 🙂

Sernik wyszedł bardzo smaczny i rozpływający się w ustach – koniecznie go upieczcie, gorąco polecam!

 

sernik czekoladowy_6

sernik czekoladowy_4

sernik czekoladowy_1

sernik trójkolorowy

sernik czekoladowy_3

 

Sernik czekoladowy trójkolorowy
 
Autor:
Składniki
spód z ciasteczek:
  • 150 g czekoladowych ciasteczek
  • około 60 g rozpuszczonego masła
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego (tradycyjnie polecam Piątnicę)
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 3 x 50 ml śmietany kremówki (użyłam 30 proc.)
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
dodatkowo:
  • 100 g czekolady
  • około 75 -100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj albo mocno rozkrusz wałkiem do ciasta.
  2. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  3. Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i obsyp delikatnie mąką.
  4. Wyłóż ciasteczka na spód tortownicy i ugnieć (możesz to zrobić dnem szklanki).
sernik:
  1. Każdą czekoladę pokrusz, włóż do miseczki, dodaj do nich po 50 ml śmietany kremówki i rozpuść razem - ja to robiłam w mikrofalówce, można też w kąpieli wodnej.
  2. Twaróg, cukier i jajka umieść w misie miksera, krótko zmiksuj.
  3. Podziel masę na trzy mniej więcej równe części, do każdej dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  4. Na spód ciasteczkowy wyłóż najpierw masę z gorzką czekoladą.
  5. Na nią ostrożnie wyłóż masę z mleczną czekoladą, a na koniec z białą czekoladą (uważaj, aby masy się nie wymieszały).
  6. Piecz w 150 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozwól ciastu ostygnąć w środku (sernik będzie jeszcze "dochodził").
  7. Po wystygnięciu schłódź ciasto w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  8. Przed podaniem udekoruj czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem śmietany kremówki.

Przepis własny.

 

Tosty francuskie z nutellą
Tort Szczerbatek na urodziny

Related Post