Sernik dyniowy przepis
Przepis na dyniowy sernik jesienny
Zapraszam dziś na niebywale smakowity i pięknie wyglądający sernik dyniowy rodem ze Stanów Zjednoczonych. Ten sernik zrobiony na gęstym puree z dyni ma obłędny pomarańczowy kolor i znakomity smak. Spróbujcie koniecznie.
Spis treści
Sernik dyniowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz amerykańskie desery, to w tym roku upiecz taki niezwykły sernik z puree z dyni.
Sernik dyniowy przepis
Składniki
składniki na sernik dyniowy
- 2 szklanki puree z dyni (= ok. 650 g (z około kilograma świeżej dyni))
- 750 g tłustego twarogu sernikowego (- polecam Piątnicę z wiaderka)
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 6 jajek (- u mnie rozmiar L)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szczypta kardamonu
- 200 g cukru pudru (- lub do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić dyniowy sernik z dynią
- Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj (możesz nie ścinać przed gotowaniem skórki, dużo łatwiej zejdzie po ugotowaniu).
- Miękką dynię zmiksuj blenderem, albo porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków i przestudź.
- W dużej misce umieść twaróg, mus z dyni, cukier puder, mąkę ziemniaczaną (można ją zastąpić budyniem śmietankowym lub waniliowym bez cukru) oraz przyprawy.2 szklanki puree z dyni, 750 g tłustego twarogu sernikowego, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 szczypta kardamonu, 200 g cukru pudru, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Zmiksuj wszystko razem do połączenia składników.
- Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie miksując masę twarogową.6 jajek
- Przełóż masę do przygotowanej foremki (tortownica 22 cm).
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez 90 minut.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie schłodź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
- Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.
Notatki
Prywatne
Sernik z puree z dyni – uwagi
Zapraszam na kolejny sernik – tym razem dyniowy.
Najbardziej zachwyca mnie w nim kolor – po prostu obłędny.
Mega pomarańczowy i przez to taki pozytywny i słoneczny.
W smaku sernik jest mocno dyniowy – w końcu dodaje się tu sporo puree z dyni. Raczej nikt się nie oszuka, że ten serniczek ma w sobie coś ekstra ;)
Na pewno jest inny niż wszystkie serniki – dzięki dużej ilości puree dyniowego jest bardzo lekki i delikatny w konsystencji (nie jest to zbity i ciężki tradycyjny sernik).
Ja go piekłam bez spodu, ale myślę, że fajnie sprawdziłby się tu spód ciasteczkowy – z przyprawą do piernika.
Jeśli lubicie dynię, to pokochacie ten sernik z dynią :)
Możecie również wypróbować przepis na sernik dyniowy z mniejszą ilością puree – sernik kokosowo-dyniowy.
Możecie również obejrzeć filmik jak przygotowuję puree z dyni (zamiast gotować dynię można ją upiec).
Przepis pochodzi ze strony ChilliBite.
Polecane przepisy na serniki z warzywami
Zobaczcie również inne moje przepisy na niezwykłe serniki pieczone z warzywami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
10 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
W czym ugotowac dynie i ile czasu? Podaj prosze po kolei wszystkie kroki, bo nie mam rozeznania.
Aga – ja ją ostatnio piekę – przekrajam na pół, wydrążam i układam skórką do góry na blaszce z piekarnika – potem piekę ją w 180 stopniach przez około 30-40 minut – aż jest miękka. Po upieczeniu i przestudzeniu usuwam skórkę – teraz jest to bardzo proste, a dynię rozgniatam widelcem lub miksuję :)
Ok, dzieki. A pisalas wyzej ,ze nastepnym razem uzylabys mniej dyni. Czy ten przepis jest juz z mniejsza ilosci dyni, czy ta pierwotna ?
Robiłam później jeszcze jeden sernik dyniowy z mniejszą ilością dyni – przepis znajdziesz tutaj – https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-kokosowo-dyniowy/
I jeszcze jedno pytanie-czy miksowalas mase recznym blenderem? I czy ser dobrze sie zmielil ?
Zwykle dla wygody miksuję dynię blenderem, chociaż na szybko to można ją nawet widelcem rozgnieść, a co do twarogu, to ja korzystam z sera na serniki w wiaderku (najczęściej jest to Piątnica).
Bardzo smaczny!! :)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)
[…] 12 wrz Sernik dyniowy […]
RE-WE-LA-CJA! Jestem nim całkowicie oczarowana! :)