Sernik dyniowy przepis

Zaktualizowany: 2023 27 sierpnia
sernik dyniowy

Przepis na dyniowy sernik jesienny

Zapraszam dziś na niebywale smakowity i pięknie wyglądający sernik dyniowy rodem ze Stanów Zjednoczonych. Ten sernik zrobiony na gęstym puree z dyni ma obłędny pomarańczowy kolor i znakomity smak. Spróbujcie koniecznie.

sernik z dyni

Sernik dyniowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz amerykańskie desery, to w tym roku upiecz taki niezwykły sernik z puree z dyni.

sernik dyniowy

Sernik dyniowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na niezwykły amerykański sernik dyniowy.
5 z 3 ocen
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 12
Składniki

składniki na sernik dyniowy

Instrukcja
 

Jak zrobić dyniowy sernik z dynią

  • Dynię pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj (możesz nie ścinać przed gotowaniem skórki, dużo łatwiej zejdzie po ugotowaniu).
  • Miękką dynię zmiksuj blenderem, albo porządnie utłucz tłuczkiem do ziemniaków i przestudź.
  • W dużej misce umieść twaróg, mus z dyni, cukier puder, mąkę ziemniaczaną (można ją zastąpić budyniem śmietankowym lub waniliowym bez cukru) oraz przyprawy.
    2 szklanki puree z dyni, 750 g tłustego twarogu sernikowego, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 szczypta kardamonu, 200 g cukru pudru, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Zmiksuj wszystko razem do połączenia składników.
  • Dodawaj pojedynczo jajka, dokładnie miksując masę twarogową.
    6 jajek
  • Przełóż masę do przygotowanej foremki (tortownica 22 cm).
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez 90 minut.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie schłodź w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  • Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.
Notatki
Porcja na tortownicę 22 cm.
Prywatne
Słowa kluczowe dyniowy sernik, sernik z dynią
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kremowy sernik dyniowy

Sernik z puree z dyni – uwagi

Zapraszam na kolejny sernik – tym razem dyniowy.

Najbardziej zachwyca mnie w nim kolor – po prostu obłędny.

Mega pomarańczowy i przez to taki pozytywny i słoneczny.

W smaku sernik jest mocno dyniowy – w końcu dodaje się tu sporo puree z dyni. Raczej nikt się nie oszuka, że ten serniczek ma w sobie coś ekstra ;)

Na pewno jest inny niż wszystkie serniki – dzięki dużej ilości puree dyniowego jest bardzo lekki i delikatny w konsystencji (nie jest to zbity i ciężki tradycyjny sernik).

Ja go piekłam bez spodu, ale myślę, że fajnie sprawdziłby się tu spód ciasteczkowy – z przyprawą do piernika.

Jeśli lubicie dynię, to pokochacie ten sernik z dynią :)

Możecie również wypróbować przepis na sernik dyniowy z mniejszą ilością puree – sernik kokosowo-dyniowy.

Możecie również obejrzeć filmik jak przygotowuję puree z dyni (zamiast gotować dynię można ją upiec).

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

Przepis pochodzi ze strony ChilliBite.

Polecane przepisy na serniki z warzywami

Zobaczcie również inne moje przepisy na niezwykłe serniki pieczone z warzywami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 11 września

Podziel się przepisem

10 komentarzy

  1. 44a71c38f8894bf86f9e79e8f362aff5?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2017 2 listopada w 21:41- Odpowiedz

    W czym ugotowac dynie i ile czasu? Podaj prosze po kolei wszystkie kroki, bo nie mam rozeznania.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 2 listopada w 21:43- Odpowiedz

      Aga – ja ją ostatnio piekę – przekrajam na pół, wydrążam i układam skórką do góry na blaszce z piekarnika – potem piekę ją w 180 stopniach przez około 30-40 minut – aż jest miękka. Po upieczeniu i przestudzeniu usuwam skórkę – teraz jest to bardzo proste, a dynię rozgniatam widelcem lub miksuję :)

      • 44a71c38f8894bf86f9e79e8f362aff5?s=54&d=mm&r=g
        Aga 2017 2 listopada w 21:46- Odpowiedz

        Ok, dzieki. A pisalas wyzej ,ze nastepnym razem uzylabys mniej dyni. Czy ten przepis jest juz z mniejsza ilosci dyni, czy ta pierwotna ?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          wypiekibeaty 2017 3 listopada w 11:16- Odpowiedz

          Robiłam później jeszcze jeden sernik dyniowy z mniejszą ilością dyni – przepis znajdziesz tutaj – https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-kokosowo-dyniowy/

      • 44a71c38f8894bf86f9e79e8f362aff5?s=54&d=mm&r=g
        Aga 2017 2 listopada w 21:48- Odpowiedz

        I jeszcze jedno pytanie-czy miksowalas mase recznym blenderem? I czy ser dobrze sie zmielil ?

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          wypiekibeaty 2017 3 listopada w 11:15- Odpowiedz

          Zwykle dla wygody miksuję dynię blenderem, chociaż na szybko to można ją nawet widelcem rozgnieść, a co do twarogu, to ja korzystam z sera na serniki w wiaderku (najczęściej jest to Piątnica).

  2. b599c5a061c6509cdf1f384f3855737f?s=54&d=mm&r=g
    Ż. 2017 18 października w 18:30- Odpowiedz

    Bardzo smaczny!! :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      wypiekibeaty 2017 18 października w 19:44- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)

  3. Warzywa na słodko « Wypieki Beaty Wypieki Beaty 2013 12 września w 08:33- Odpowiedz

    […] 12 wrz Sernik dyniowy […]

  4. cb89ed666969651995829f7079538ef8?s=54&d=mm&r=g
    Cookie 2013 11 września w 12:10- Odpowiedz

    RE-WE-LA-CJA! Jestem nim całkowicie oczarowana! :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy