Babeczki kokosowe
Pizza na zakwasie

japanese cheesecake

 

Wzięłam ostatnio na warsztat sernik japoński.

Powiem tak – według polskich standardów, to tego ciasta nie nazwałabym sernikiem ze względu na małą zawartość sera w serniku 😉

Na foremkę o średnicy 22 cm używamy zaledwie 250 g twarogu, a reszta to w zasadzie piana z białek.

Duża ilość białek powoduje, że ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, ale jednocześnie jest bardzo podatne na opadanie (mi niestety sernik sporo opadł :().

Ogólnie – polecam jako ciekawostkę, ale ja raczej drugi raz takiego sernika nie upiekę – wolę wersje z duuużą ilością twarogu 😀

sernik japoński_2

sernik japoński_4

sernik japoński_6

sernik japoński_5

Sernik japoński
 
Autor:
Składniki
  • 250 g twarogu na serniki (mielonego z wiaderka)
  • 140 g cukru
  • 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej (do białek)
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • 60 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub ulubionego aromatu)
  • ¼ łyżeczki soli
Wykonanie
  1. Masło rozpuść razem z mlekiem, dodaj do twarogu i zmiksuj do połączenia składników - odstaw do wystudzenia.
  2. Do masy twarogowej dodaj mąki, sól, żółtka i sok z cytryny (lub aromat) i zmieszaj.
  3. Białka zmiksuj na sztywno, dodaj porcjami cukier i miksuj, aż białka będą białe i lśniące, a cukier się rozpuści.
  4. Dodaj białka porcjami do masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm.
  6. Foremkę dokładnie owiń folią aluminiową - najlepiej użyć przynajmniej trzy warstwy folii.
  7. Ustaw foremkę na głębokiej blaszce, wlej na blachę wrzącą wodę.
  8. Piecz w 150 stopniach przez około 80 minut (środek ciasta nie może być ruchomy).
  9. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w piekarniki aż do wystygnięcia.
  10. Schłódź sernik przez kilka godzin (a najlepiej przez noc) w lodówce.

 

Przepis pochodzi z tej strony.

Babeczki kokosowe
Pizza na zakwasie

Related Post