Bananowe pancakes
Gruszki karmelizowane

 

Zachciało mi się znowu jakiegoś sernika, a że lubię nowe przepisy, to oczywiście musiałam wymyślić coś nowego 🙂

Tak narodził się sernik kokosowo-dyniowy 🙂

Mleczko kokosowe świetnie współgra z dynią, więc pomyślałam sobie, że to połączenie sprawdzi się również w serniku.

Aby nadać ciastu charakteru dodałam sporo różnych przypraw: cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon.

Jako że jest to sernik dyniowy, to będzie do niego potrzebować pure z dyni – możecie je zrobić na dwa sposoby.

Dynię oczyszczacie z pestek i włókien, kroicie na mniejsze kawałki i albo gotujecie, aż zmięknie, albo ją pieczecie w 200 stopniach przez około godzinę.

Gotową dynię obieracie ze skórki, a miąższ miksujecie blenderem, albo porządnie rozgniatacie, aby nie było grudek.

Przepis podaję na tortownicę o średnicy 22 cm (wtedy otrzymacie wysoki sernik), ale możecie go upiec w nieco większej foremce.

sernik kokosowo-dyniowy5

sernik kokosowo-dyniowy1

sernik kokosowo-dyniowy2

sernik kokosowo-dyniowy3

 

Sernik kokosowo-dyniowy
 
Autor:
Składniki
spód ciasteczkowy:
  • 150 g ciasteczek (użyłam owsiane)
  • 30 g rozpuszczonego masła
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g cukru
  • 6 jaj o rozmiarze M
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • puszka mleka kokosowego (około 400 ml)
  • 1 szklanka puree z dyni
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sos:
  • 6 czubatych łyżek masy kajmakowej
  • 4 łyżki gęstego mleczka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj lub mocno rozkrusz (np. wałkiem do ciasta).
  2. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  4. Na dno wyłóż masę ciasteczkową i rozprowadź ją równomiernie.
sernik:
  1. Wszystkie składniki umieść w dużej misie i krótko zmiksuj - do połączenia się składników.
  2. Wylej masę sernikową na spód z ciasteczek.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez 1,5 godziny.
  4. Po upływie pieczenia, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do wystudzenia.
  5. Następnie schłódź sernik przez kilka godzin w lodówce (a najlepiej przez noc).
sos:
  1. Składniki sosu umieść w rondelku i pogrzej, aż dobrze się ze sobą połączą.
  2. Lekko ostudź i polej sernik.

 

Przepis własny.

Dynia na słodko i słono

Bananowe pancakes
Gruszki karmelizowane

Related Post