Reklama


Sernik kokosowo-dyniowy

Bananowe pancakes
Gruszki karmelizowane

 

Zachciało mi się znowu jakiegoś sernika, a że lubię nowe przepisy, to oczywiście musiałam wymyślić coś nowego 🙂

Tak narodził się sernik kokosowo-dyniowy 🙂

Mleczko kokosowe świetnie współgra z dynią, więc pomyślałam sobie, że to połączenie sprawdzi się również w serniku.

Aby nadać ciastu charakteru dodałam sporo różnych przypraw: cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kardamon.

Jako że jest to sernik dyniowy, to będzie do niego potrzebować pure z dyni – możecie je zrobić na dwa sposoby.

Dynię oczyszczacie z pestek i włókien, kroicie na mniejsze kawałki i albo gotujecie, aż zmięknie, albo ją pieczecie w 200 stopniach przez około godzinę.

Gotową dynię obieracie ze skórki, a miąższ miksujecie blenderem, albo porządnie rozgniatacie, aby nie było grudek.

Przepis podaję na tortownicę o średnicy 22 cm (wtedy otrzymacie wysoki sernik), ale możecie go upiec w nieco większej foremce.

sernik kokosowo-dyniowy5

sernik kokosowo-dyniowy1

sernik kokosowo-dyniowy2

sernik kokosowo-dyniowy3

 

Sernik kokosowo-dyniowy
 
Autor:
Składniki
spód ciasteczkowy:
  • 150 g ciasteczek (użyłam owsiane)
  • 30 g rozpuszczonego masła
sernik:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g cukru
  • 6 jaj o rozmiarze M
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • puszka mleka kokosowego (około 400 ml)
  • 1 szklanka puree z dyni
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru mielonego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sos:
  • 6 czubatych łyżek masy kajmakowej
  • 4 łyżki gęstego mleczka kokosowego
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)
Wykonanie
spód:
  1. Ciasteczka zmiksuj lub mocno rozkrusz (np. wałkiem do ciasta).
  2. Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj.
  3. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  4. Na dno wyłóż masę ciasteczkową i rozprowadź ją równomiernie.
sernik:
  1. Wszystkie składniki umieść w dużej misie i krótko zmiksuj - do połączenia się składników.
  2. Wylej masę sernikową na spód z ciasteczek.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez 1,5 godziny.
  4. Po upływie pieczenia, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik w środku do wystudzenia.
  5. Następnie schłódź sernik przez kilka godzin w lodówce (a najlepiej przez noc).
sos:
  1. Składniki sosu umieść w rondelku i pogrzej, aż dobrze się ze sobą połączą.
  2. Lekko ostudź i polej sernik.

 

Przepis własny.

Dynia na słodko i słono

Bananowe pancakes
Gruszki karmelizowane

Related Post

Reklama


  • Wygląda na bardzo delikatny! 🙂
    Dyniowego jeszcze nie jadłam, kiedyś trzeba będzie spróbować 🙂

  • Musi być cudowny w smaku i jak pięknie się prezentuje!; )

  • Sernik wygląda pięknie ! Długo szukałam przepisu na taki właśnie sernik z dynią i mleczkiem kokosowym 🙂 Dziękuję ! Przepis porywam 🙂

    • wypiekibeaty

      Oj, naprawdę jest pyszny 🙂

  • Ja juz robiłam serniki z dynią, ale inne;)))A ten tak strasznie kusi!

    • wypiekibeaty

      Zapraszam do wypróbowana 🙂

  • wypiekibeaty

    Dużą zaletą tego sernika jest to, że dynia nie dominuje w smaku 🙂

  • gin

    Kokos z dynią? Podoba mi się ten pomysł 🙂 Zapisuję przepis 🙂

  • Pingback: Dyniowe pancakes - Wypieki Beaty Wypieki Beaty()

  • siedzę i patrzę i jestem zła na siebie, że nie upiekłam go sobie jeszcze wczoraj. chcę!

  • Pingback: Dyniowe ślimaczki drożdżowe - Wypieki Beaty Wypieki Beaty()

  • Kinga

    Jakiego mleczka używałaś? Chodzi mi o zawartość tłuszczu. Ja zawsze korzystam z mleczka w puszkach firmy RealThai – dostępne są 55%, 85% i śmietanka 95% tłuszczu. Z doświadczenia wiem, że bardzo się różnią i każde nadaje się do czegoś innego, dlatego pytam jakiego Ty użyłaś do tego sernika 😉

    • Ten sernik piekłam już ponad rok temu, więc dokładnie nie pamiętam. Najczęściej używam mleczka kokosowego firmy Hause of Asia – zawartość kokosa 65%, ilość tłuszczu 12-14 %. Czy te procenty, które podajesz, to faktycznie zawartość tłuszczu, czy też zawartość kokosa?

      • Kinga

        Te procenty to zawartość ekstraktu kokosowego, zawsze na to mówię tłuszcz 😀 czyli skoro używałaś 65%, to raczej musiałabym wziąć z RealThai 55%. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. P.S. Polecam mleko kokosowe RealThai, bo są bez żadnych dodatków E i stabilizatorów – tylko ekstrakt z kokosa i woda, poza tym są super smaczne 🙂

%d bloggers like this: