Ciasto z malinami i truskawkami
Tort kajmakowo-gruszkowy

Dziś klasyka w trochę odświeżonym stylu 🙂

Sernik królewski z czekoladowym ciastem – u mnie to w zasadzie czekoladowa kruszonka – i wiśniami.

Z braku świeżych wiśni użyłam wiśnie ze słoika (możecie też wykorzystać wiśnie mrożone).

Dawno nie piekłam sernika w tym stylu (czytaj: na dużej blaszce), ale wszystkim bardzo smakował (ja jednak bardziej wolę wysokie serniki :)).

sernik królewski z wiśniami

Royal cherry cheesecake sernik królewski z wiśniami

sernik królewski z wiśniami

sernik królewski z wiśniami

 

5.0 from 1 reviews
Sernik królewski z wiśniami
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 300 g masła
  • 450 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g cukru
masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego (użyłam Piątnicy)
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy (opakowanie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (albo opakowanie budyniu waniliowego)
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
ciasto czekoladowe:
  1. Masło rozpuść w dużym rondelku, dodaj do niego mąkę, kakao i cukier - wymieszaj.
  2. Foremkę o wielkości około 26/30 cm wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj tłuszczem i wysyp np. mąką.
  3. Wyłóż do foremki ⅔ ciasta - rozłóż równą warstwą i lekko ugnieć
  4. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
masa sernikowa:
  1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
  2. Wiśnie odsącz.
  3. Wyłóż masę sernikową na podpieczony spód, na wierzchu ułóż wiśnie.
  4. Posyp ciasto pozostałą czekoladową kruszonką.
  5. Piecz w 150 stopniach przez około 70-80 minut.
  6. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do ostudzenia.
  7. Ostudzony sernik schłódź w lodówce przez kilka godzin.

 

Przepis inspirowany przepisem z gazetki Moje Gotowanie „Ciasta na lato” (podaję moją wersję).

Ciasto z malinami i truskawkami
Tort kajmakowo-gruszkowy

Related Post