Reklama


Sernik krówkowy

Toscakaka, czyli skandynawskie ciasto z migdałami
Ciasto czekoladowe w odsłonie halloweenowej 🙂

Przepis na ten sernik krówkowy znalazłam na Kotlet tv.

Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i nie wymaga posiadania szczególnych umiejętności pieczenia 🙂

W smaku wychodzi bardzo smaczny i jest lekko wilgotny w konsystencji. Wypróbujcie, bo warto 🙂 Spód ciasteczkowy zrobiłam z oreo i fajnie się komponował ze słodką masą twarogową.

Przepis jest na tortownicę 22-23 cm.

sernik krówkowy karmelowy

sernik z masą karmelową krówkową

sernik karmelowy

 

Sernik krówkowy
 
Autor:
Składniki
składniki spodu:
  • 18 ciasteczek oreo (można kupić w Lidlu ich wersję tych ciastek)
  • 60 g rozpuszczonego masła
składniki masy twarogowej:
  • 1 kg twarogu sernikowego (użyłam twarogu z Lidla)
  • puszka masy krówkowej (odkładamy około 3 łyżki do dekoracji) - około 500 g
  • 3 jajka
  • 3-5 łyżek cukru (zależy jak słodkie ciasto chcemy otrzymać)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • płatki migdałowe albo posiekane orzechy do dekoracji
Wykonanie
  1. Ciasteczka zmiksuj razem z masłem (jeśli nie masz w czym ich zmiksować, to możesz je pokruszyć wałkiem, a potem dokładnie zmieszać z rozpuszczonym masłem) - możesz oczywiście użyć też zwykłe kruche ciasteczka.
  2. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką, albo kaszą manną. Ciasteczkami wyłóż dno tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
  3. Wszystkie składniki masy twarogowej umieść w dużej misce i zmiksuj je na wolnych obrotach - tylko do połączenia składników. Masę wyłóż na ciasteczkowy spód.
  4. Piecz w 120 stopniach przez 1,5 godziny. Po tym czasie uchyl dzrzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do ostudzenia.
  5. Ciasto wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia posmaruj pozostawioną masą krówkową i posyp migdałami albo orzechami.
Notatki
Przepis na tortownicę 22-23 cm.

Toscakaka, czyli skandynawskie ciasto z migdałami
Ciasto czekoladowe w odsłonie halloweenowej 🙂

Related Post

Reklama


  • Pingback: Sernik straciatella « Wypieki Beaty()

  • Wiola

    Witaj! Bardzo fajny przepis…Mam pytanie jaki duzej puszki Krowki uzywasz, bo ja mialam 400g i wydaje mi sie , ze to troche za malo. Pozdrawiam

    • Uzywalam gotowej masy krowkowej z Gostynia, ona ma ponad 500g. Wogole uwazam, ze jest duzo lepsza od mas krowkowych Bakalandu.

  • Pingback: Sernik kajmakowy z solą « Wypieki Beaty Wypieki Beaty()

  • Aga

    witam czy z tych ciastek trzeba usunąć białe nadzienie czy rozkruszyć je całe?

  • cudo…<3 następne ciacho do wypróbowania…Pozdrawiam

  • Dorota

    Przepis bardzo fajny, jednak moim zdaniem podana temperatura pieczenia jest błędna, bo w ten sposób ten właśnie sernik po prostu nie wychodzi. Dopiero, gdy upiekłam w 160 a potem zmniejszyłam do 120 to było ok.
    Pozdrawiam 🙂

    • Bardzo dużo zależy od użytego twarogu i jego gęstości. Różnie też piekarniki pieką i trzeba swój wyczuć. Czasami trzeba popiec 10-15 minut dłużej. Przed wyjęciem trzeba sprawdzić, czy masa się ścięła. Jeżeli po poruszaniu sernik się trzęsie jak galaretka to trzeba dać mu chwilę czasu. Można też rozpoczynać od wyższej temp. na samym początku tak jak Ty zrobiłaś 🙂

  • ziomka

    Witam, uwielbiam ciasta z kajmakiem.. no i miałam 1 masę do wykorzystania a że termin przydatności się zbliża, więc szukałam przepisu i trafiłam na Twój. Dałam 4 łyżki cukru, twaróg sernikowy zmielony z Lidla Pilos i reszta jak w przepisie, mąka ziemniaczana się nie roztarła chyba dobrze, na tych najniższych obrotach bo po upieczeniu w cieście były krochmalowe grudki. Sernik wyszedł gorzki i tak jak apetycznie wygląda, kompletnie nie przypadł mi. U mnie ciasta zawsze szybko są zjadane, czasem na drugi dzień już nie ma a na imprezach znika wszystko.Szukałam jakiegoś fajnego i szybkiego przepisu ale niestety muszę szukać dalej….szkoda, bo na zdjęciu wygląda smakowicie 🙂 Pozdrawiam

    • Hmm, ciekawe czemu sernik wyszedł ci gorzki? Chyba raczej masa kajmakowa (mimo bliskiego terminu ważności) nie powinna być gorzka? Ten przepis ma, że tak powiem „konstrukcję cepa” i nie ma w nim wielu składników – nie wiem od czego mógł złapać gorzki smak – czasami domowy karmel może być gorzki, gdy cukier jest zbyt długo karmelizowany, ale gotowa masa??? A jaką masę kajmakową miałaś – w znaczeniu firmy?

  • Monika

    Ciasto bardzo dobre niestety po 1,5h w temp 120 stopni ciasto nie było gotowane musiałam jeszcze trzymać z godzinę na ok.150 stopni. Nastepnym razem od razu wezmę na 140-150 stopni

    • Czasami tak się dzieje a każdy piekarnik jest inny. Jeżeli sernik nie jest „ścięty” to faktycznie trzeba do dopiec. Cieszę się, że mimo wszystko ciasto się udało 🙂

  • aga

    witam 🙂 właśnie znalazłam ten przepis i wydaje mi się być tym czego szukałam dla gości 🙂 mam tylko zapytanie- czy myśli Pani, że sprawdzi się również na kruchym spodzie?

  • Daga

    Witam ja mam pytanie a właściwie prośbę czy można by zaznaczyć ilość masy krówkowej w przepisie bo chodzi chyba o już ugotowane mleko skondensowane?? Myślę że to bardzo ważna informacja. Wydrukowałam przepis już jakiś czas temu i musiałam szukać jaka to gramatura puszki. A wiadomo puszka puszce nie równa 🙂

    • Cześć, masy krówkowej potrzeba około 500 g 🙂 Dopiszę w przepisie 🙂

  • Hanna

    witam czy z tych ciastek trzeba usunąć białe nadzienie czy rozkruszyć je całe?

  • jus

    jest pyszny 🙂 uzależniłam się od niego.

  • Beata Pokrzywińska-Osior

    CzCzy do sera dodaje ugotowana,lekko przestudzona mase krowkowa?:)

    • Tak, albo taką gotową masę krówkową – np. z Gostynia lub Bakalandu 🙂

  • Magdalena Ko

    Jaka jest mniej więcej kaloryczność takiego ciasta? 🙂

%d bloggers like this: