Tropikalne smoothie
Tort czekoladowy z jagodami

Trochę zaszalałam ostatnio i wyprodukowałam bombę…

Bombę kaloryczną, ale jednocześnie eksplozję smaku 🙂

Mocno czekoladowy spód brownie, a na nim sernik malinowy wykończony masą śmietanową i frużeliną malinową.

Pewnie od samego opisu cieknie Wam ślinka, co? 😀

Ciasto jest przepyszne i bardzo sycące – najecie się jednym kawałkiem (chyba że nie zdołacie się oprzeć temu smakowi).

Wcześniej pojawił się już na blogu przepis na sernik na spodzie brownie, teraz macie jeszcze do wyboru sernik malinowy na spodzie brownie – pieczcie i wybierajcie, który lepszy 🙂

 

sernik malinowy z brownie_1

sernik malinowy z brownie_2

sernik malinowy z brownie_5

sernik malinowy z brownie_6

sernik malinowy z brownie_8

 

Sernik malinowy na spodzie brownie
 
Autor:
Składniki
spód brownie:
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
mus malinowy:
  • 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
masa sernikowa:
  • 750 g twarogu na serniki (użyłam z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mus malinowy
masa śmietanowa:
  • 200 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
Wykonanie
spód brownie:
  1. Masło pogrzej w rondelku, dodaj połamaną na kostki czekoladę i zamieszaj do jej rozpuszczenia.
  2. Zdejmij rondelek z kuchenki, dodaj cukier i wymieszaj.
  3. Lekko przestudź masę, a następnie dodaj jajka i krótko zmiksuj, dodaj mąkę i mleko - zmiksuj do połączenia składników.
  4. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm.
  5. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
  6. Po upieczeniu lekko ostudź.
mus malinowy (możesz przygotować wcześniej):
  1. Maliny włóż do rondelka, dodaj cukier i wodę - gotuj na małym ogniu aż owoce się rozpadną.
  2. Przetrzyj owoce przez gęste sitko, ziarenka wyrzuć, a powstały mus ostudź.
masa sernikowa:
  1. W dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i ostudzony mus malinowy - krótko zmiksuj - do połączenia składników.
  2. Wyłóż masę sernikową na spód brownie i piecz w 150 stopniach przez około 60-70 minut (środek sernika może się jeszcze leciutko ruszać).
masa śmietanowa:
  1. Zmieszaj śmietanę z cukrem i wyłóż na sernik na koniec czasu jego pieczenia.
  2. Podpiecz całość przez kolejne 15 minut.
  3. Po upieczeniu sernik ostudź i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  4. Przed podaniem możesz go dodatkowo udekorować frużeliną malinową, konfiturą malinową, albo świeżymi owocami.

 

Przepis własny.

Tropikalne smoothie
Tort czekoladowy z jagodami

Related Post