Sorbet malinowy
Rolada truskawkowa

Przepis na sernik marmurkowy wypatrzyłam na stronie Moje Wypieki i chciałam go wypróbować głównie ze względu na dodatek mleka skondensowanego.

Ciasto wyszło super i mogę go z całego serca polecić również Wam 🙂

Spód jest fajnie czekoladowy, sam sernik dość zwarty i bardzo sycący. Ja do „marmurka” użyłam mlecznej czekolady, ale możecie ją zastąpić gorzką.

Podana porcja jest na tortownicę 20-22 cm.

sernik bialo czarny 1

sernik bialo-czarny2

sernik bialo-czarny3

sernik bialo-czarny4

Sernik marmurkowy
 
Autor:
Składniki
spód:
  • 50 g masła
  • 40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g mąki pszennej
masa serowa:
  • 750 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 120 g czekolady mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej
Wykonanie
wykonanie spodu:
  1. Rozpuść masło z czekoladą - możesz to zrobić w mikrofalówce, albo w garnuszku na małym ogniu, wymieszaj dokładnie, tak aby powstała gładka masa i odstaw do przestudzenia.
  2. Jajko zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodaj powoli przestudzoną czekoladę, a na koniec dodaj przesianą mąkę. Zmiksuj do połączenia składników.
  3. Wlej ciasto do przygotowanej foremki (spód wyłożony papierem do pieczenia). Piecz w 170 stopniach przez około 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
wykonanie masy sernikowej:
  1. Wszystkie składniki (poza czekoladą) umieść w misie miksera i zmiksuj krótko - tylko do połączenia się składników. Odlej ¾ szklanki masy serowej.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do odłożonej części masy (tej mniejszej ;)).
  3. Na spód brownie wylej masę serową, a na nią nakładaj łyżką masę czekoladową - lekko zamieszaj razem całość, tak aby powstał efekt marmurka.
  4. Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni. Na dnie postaw żaroodporne naczynie napełnione wodą. Wstaw ciasto na środkową kratkę i piecz przez około 60 - 70 minut.
  5. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
  6. Sernik najlepiej dodatkowo schłódź w lodówce - najlepiej przez całą noc.
  7. Przed podaniem udekoruj gorzkim kakao.

Sorbet malinowy
Rolada truskawkowa

Related Post