Tort R2D2
Ciasteczka cynamonowe

sernik na piernikowym brownie_10

 

Sernik na piernikowym brownie, to idealna propozycja na bożonarodzeniowe ciasto.

Lekki, aksamitny, rozpływający się sernik (u mnie aromatyzowany sokiem z pomarańczy) połączony z ciężkim, mocno czekoladowym brownie o pierniczkowym smaku. Do tego gruba warstwa czekoladowej polewy i pełne szczęście gwarantowane 😉

Mam nadzieję, że nie muszę już Was bardziej zachęcać – mój opis i zdjęcia mówią same za siebie 🙂

Podpowiem tylko jedno – jeśli będziecie przechowywać  ciasto w lodówce lub np. na zimnym balkonie, to dobrze jest je przenieść w cieplejsze miejsce chociaż pół godziny wcześniej. Spód brownie ma w sobie dużo czekolady i masła, w zimnie twardnieje, a co za tym idzie ciężko jest się przez nie przebić łyżeczką. Gdy trochę ogrzeje się w temperaturze pokojowej, wtedy spód ładnie zmięknie, a ciasto będzie o wiele smaczniejsze 🙂

Z tej porcji otrzymacie dużą blachę ciasta – ja je upiekłam w foremce 19/30 cm.

sernik na piernikowym brownie_1

sernik na piernikowym brownie_3

sernik na piernikowym brownie_6

sernik na piernikowym brownie_7

sernik na piernikowym brownie_9

 

Sernik na piernikowym brownie
 
Autor:
Składniki
spód brownie:
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki (około 220 g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
masa serowa:
  • kilogram serka śmietankowego, twarogu sernikowego
  • 300 ml śmietany 18%
  • 5 jajek (użyłam rozmiar L)
  • 230 g cukru
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 60 ml soku z pomarańczy lub cytryny
polewa czekoladowa:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g czekolady (użyłam mleczną)
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 60 ml zimnej wody
Wykonanie
spód:
  1. Rozpuść masło, dodaj do niego połamaną czekoladę i wymieszaj, aby czekolada się rozpuściła, zestaw z ognia.
  2. Dodaj cukier i wymieszaj, przestudź lekko.
  3. Zmieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  4. Dodaj masy czekoladowej jajka i krótko zmiksuj, dodaj mąkę, zmiksuj do połączenia.
  5. Przelej masę do foremki o wielkości około 19/30 cm.
  6. Podpiecz w 170 stopniach przez około 10-15 minut.
  7. Wyjmij z piekarnika.
masa twarogowa:
  1. Ser zmiksuj ze śmietaną, cukrem, jajkami i sokiem.
  2. Dodaj mąkę i krótko zmiksuj.
  3. Masę przelej na przygotowany spód i piecz w 150 stopniach około 80-90 minut.
  4. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw ciasto jeszcze w środku, aż do ostygnięcia.
  5. Ciasto schłódź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
polewa:
  1. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw napęcznienia.
  2. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa nabierze gładkości.
  3. Żelatynę pogrzej krótko w mikrofalówce (około 10-20 sekund), zamieszaj, dodaj do czekolady i dokładnie wymieszaj.
  4. Wylej czekoladę na schłodzony sernik i ponownie umieść w lodówce, aby polewa się zsiadła.

 

kwiat gwiazda betlejemnska biała

 

Mój piękny stół

Przepis bierze udział w akcji Piękny Stół.

Tort R2D2
Ciasteczka cynamonowe

Related Post