Leniwe kluski
Wytrawne ziemniaczane racuchy

Mam dla Was kolejny sernik na zimno 🙂

Ten mi wyszedł jakoś w konwencji walentynkowej (ta czerwień galaretki pasowała do mi do serduszek).

Oczywiście jest to przepis bardzo uniwersalny i będzie świetny na różne inne okazje i bezokazje 😉

Serniczek podany jest na makowym spodzie, a do masy serowej dodałam zaparzane żółtka.

Całość wieńczy apetyczna wiśniowa galaretka (można użyć dowolnej ulubionej galaretki).

Lekko, aksamitnie i bardzo smacznie 🙂

sernik na zimno na makowym spodzie2

sernik na zimno na makowym spodzie3

sernik na zimno na makowym spodzie4

Sernik na zimno na makowym spodzie
 
Autor:
Składniki
spód makowy:
  • 1 jajko
  • 25 g cukru (mnie więcej 2 łyżki)
  • 20 g mąki
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g niemielonego maku (4 łyżki)
sernik:
  • 500 g sera twarogowego
  • 125 g cukru
  • 50 ml wody
  • 2 żółtka
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 5 łyżek zimnej wody (do żelatyny)
  • 200 ml śmietany kremówki ubitej na sztywno
dodatkowo:
  • ulubiona galaretka
  • ewentualnie - owoce
Wykonanie
spód:
  1. Zmiksuj jajko z cukrem na puszystą masę.
  2. W miseczce zmieszaj razem obydwie mąki, proszek do pieczenia i mak.
  3. Dodaj suche składniki do jajka i ostrożnie wymieszaj łyżką.
  4. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Przełóż ciasto do foremki.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 10 minut - do lekkiego zrumienienia - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  7. Po upieczeniu przestudź - nie zdejmuj z ciasta rantu.
sernik:
  1. Pięćdziesiąt ml wody zagotuj razem z cukrem - ma wrzeć.
  2. W tym czasie zacznij miksować żółtka, w trakcie miksowania wlej do nich gotujący się syrop (w ten sposób zaparzysz żółtka) i miksuj dalej.
  3. Żelatynę zalej pozostałą zimną wodą - odstaw do napęcznienia, a następnie podgrzej, aby się rozpuściła.
  4. Do masy jajecznej dodaj porcjami twaróg i na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę.
  5. Wyłącz mikser, dodaj ubitą śmietanę kremówkę - mieszaj delikatnie łopatką lub rózgą.
  6. Masę sernikową wyłóż na spód makowy i włóż do lodówki do stężenia - najlepiej na około 4 godziny.
  7. W międzyczasie przygotuj galaretkę i lekko tężejącą wylej na sernik.
  8. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  9. Aby sernik ładnie odszedł od rantu tortownicy wystarczy podgrzać foremkę suszarką do włosów - lekko ocieplona da się łatwo odczepić od ciasta 🙂

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Leniwe kluski
Wytrawne ziemniaczane racuchy

Related Post