Ciasto kokosowo-rabarbarowe
Ciasto mojito

Już za kilka dni Dzień Matki, więc chciałam Wam zaproponować pyszne ciasto, które możecie zrobić na tą okazję 🙂

Sernik jest przepyszny, a do tego wygląda niesamowicie 🙂 Niby zwykły, prosty sernik na zimno, ale umieszczenie galaretki między warstwami twarogu sprawia, że staje się „niezwykły” i specjalny.

Aby otrzymać taki efekt potrzebujecie dwie tortownice – ja użyłam jednej o średnicy 16 cm, a drugiej o średnicy 22 cm (ale mogą to być dowolne foremki, byle ta większa nie przekroczyła 22 cm).

Proponuję dzień wcześniej upiec biszkoptowy spód i zrobić galaretkę, wtedy wszystko pójdzie sprawniej i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie czekać na zastygnięcie galaretki).

Pomysł na to ciasto znalazłam na stronie Czekoladą utkane.

sernik na zimno z galaretką

sernik na zimno z galaretką

sernik na zimno z galaretką

sernik na zimno z galaretką

 

Sernik na zimno z galaretką
 
Autor:
Składniki
składniki biszkoptu:
  • 2 jajka
  • ⅓ szklanki cukru
  • ⅓ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki masy serowej
  • 600 g gęstego twarogu sernikowego
  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • ⅓ szklanki zimnej wody
dodatkowo:
  • galaretka truskawkowa
  • truskawki do dekoracji
Wykonanie
wykonanie biszkoptu:
  1. Zmieszaj razem obie mąki, jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wyłącz mikser i powoli dodaj stopniowo mąkę do jajek - mieszaj delikatnie łopatką.
  2. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - wyłóż jej dno papierem do pieczenia, boki pozostaw bez smarowania. Wlej ciasto do tortownicy. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia - nie ściągaj z niego foremki (dalsze kroki będą wykonywane już w tej tortownicy).
  3. Przygotuj galaretkę - rozpuść ją według przepisu na opakowaniu (możesz zmiejszyć ilość wody do 400 ml). Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  4. Przygotuj mniejszą foremkę - jej dno wyłóż grubą folią aluminiową, albo folią spożywczą, tak aby wystawała poza obrys, zamknij rant tortownicy i podnieś wystającą folię do góry, przyklepując do boków. Na całą foremkę od spodu nałóż dodatkową warstwę folii i również przyczep do boków.
  5. Gęstniejącą galaretkę wlej do przygotowanej tortownicy i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia.
wykonanie masy serowej:
  1. Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i poczekaj aż napęcznieje, potem podgrzej krótko w mikrofalówce (w odciankach po około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  2. Zmiksuj razem twaróg i mleko skondensowane do momentu, aż masa będzie jednolita. Dodaj żelatynę i wszystko razem chwilę zmiksuj.
  3. Na spód biszkoptowy - (ja swój obkroiłam lekko wokół obwodu, tak aby twaróg zasłonił ciasto z zewnątrz) wyłóż około ⅓ masy twarogowej, aby przykryła cały biszkopt. Teraz ostrożnie połóż na środku galaretkę - jeśli masa sernikowa wyszła ci zbyt płynna, to przed tą "operacją" umieść ciasto na około 15 minut w lodówce, tak aby masa stężała.
  4. Na galaretkę i boki wyłóż pozostałą masę sernikową. Całość umieść w lodówce do pełnego stężenia.
  5. Przed podaniem delikatnie obkrój nożem boki ciasta i ostrożnie zdejmij rant tortownicy. Ciasto udekoruj truskawkami.

Ciasto kokosowo-rabarbarowe
Ciasto mojito

Related Post