Sernik z rosą

Zaktualizowany: 2024 21 lutego
sernik z rosą

Przepis na sernik złota rosa, czyli sernik z bezą na wierzchu

Dziś zapraszam Was na klasyczny polski sernik – sernik z charakterystyczną złotą rosą na wierzchu. Ten sernik pieczony jest z bezą na wierzchu, a złota rosa to rozpuszczony i wytrącony cukier. Jeśli się więc zastanawialiście jak zrobić sernik z rosą, to zobaczcie mój przepis i upieczcie go na weekend do kawy :) Z tym przepisem upieczenie sernika będzie bardzo proste!

delikatny sernik z bezą

Sernik z rosą  sprawdzony przepis

Jeśli lubisz lekkie, aksamitne serniki i uwielbiasz sernik z bezą, to koniecznie zrób ten pyszny idealny sernik z rosą. Sprawdź mój przepis i zobacz jak go zrobić, aby się udał!

sernik z rosą

Sernik z rosą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekki i aksamitny sernik z bezą i rosą na wierzchu.
4.60 z 5 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 10 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Danie Sernik
Porcje 30
Kalorie 215 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki

składniki na spód do sernika z rosą

  • 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo (rozmiar L)
  • 50 g cukru ((1/3 szklanki) )
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżki zimnej wody (ewentualnie – jeśli ciasto nie chce się zlepić)

składniki na sernik z rosą

  • 1 kg twarogu (z wiaderka dobrego półtłustego/tłustego)
  • 750 ml mleka ((3 szklanki) )
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 2 budynie waniliowe ( lub śmietankowe – proszek)
  • 6 żółtek (z jajek rozmiar L)

składniki na bezę do sernika:

Instrukcja
 

Jak zrobić spód do sernika:

  • Składniki spodu szybko zagnieć, jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.
    225 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajo, 50 g cukru, 100 g masła, 1-2 łyżki zimnej wody
  • Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę (możesz dłużej).
  • Ciasto cienko rozwałkuj, lub jeśli ciasto chłodziło się dłużej, to zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Wylep ciastem blachę o rozmiarze około 25/35 cm.
  • Podpiecz ciasto przez około 10-15 minut w 180 stopniach – tryb góra/dół.

Jak zrobić sernik złota rosa

  • Wszystkie składniki (poza mlekiem) zmiksuj krótko razem, dodaj mleko i zmiksuj – masa będzie płynna – tak ma być.
    1 kg twarogu, 750 ml mleka, 200 g cukru, 2 budynie waniliowe, 6 żółtek
  • Wylej masę na spód i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
  • Pod koniec – tak około 10 minut przed końcem – pieczenia zacznij ubijać bezę.
  • Najpierw zmiksuj białka z odrobiną soli aż się napuszą.
    6 białek
  • Dodaj po trochu cukier i miksuj, aż się rozpuści, a beza będzie biała i lśniąca.
    200 g cukru
  • Wyłóż bezę na sernik, wyrównaj, możesz widelcem albo specjalną packą zrobić rowki – ładnie się w nich zbierze rosa :)
  • Podpiecz przez około 10-15 minut 1 160 stopniach – tryb góra/dół – uważaj, aby nie przypalić bezy – ma się zezłocić.
  • Sernik wyjmij od razu z piekarnika.
  • Gotowy sernik ostudź, rosa powinna "wyjść" sama po około 30 minutach :)
  • Najlepiej potem sernik schłodzić kilka godzin lub przez noc w lodówce.
Notatki
Polecam tu twaróg na serniki z wiaderka Piątnicy albo Mój ulubiony (Wieluń). 
Możecie też użyć tłusty lub półtłusty twaróg w kostce i wcześniej go zmielić maszynką.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 215kcalWeglowodany: 23gBiałko: 6gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe sernik z bezą, z rosą sernik
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z bezą

Jak zrobić sernik złota rosa żeby się udał?

Przepis na ten sernik z rosą dostałam lata temu od mojej sąsiadki w rodzinnej miejscowości. Upływ czasu sprawił, że przepis wymagał maleńkich zmian. Oryginalnie ten sernik (jak zresztą wszystkie dawniej) robiony był z tłustego lub półtłustego sera, który trzeba było trzykrotnie zmielić w maszynce i w równej proporcji z mleka. Teraz – w dobie serów z wiaderka zdecydowałam się na użycie właśnie takiego. Musicie tylko kupić dobry ser – zwarty i o dużej zawartości tłuszczu – ja zawsze używam Piątnicę, ale słyszałam, że też bardzo dobrze sprawdza się Mój Ulubiony. Do sernika dodajemy dużo mleka i masa wychodzi bardzo płynna – proszę się nie bać. Jeśli twaróg jest dobry, to sernik upiecze się dobrze.

sernik z rosą i bezą

Jak zrobić rosę na serniku?

Aby uzyskać efekt rosy na pianie z białek musicie podpiec ją krótko – tak około 10-15 minut. Tylko tyle, aby się zezłociła – wierzch nie może się spiec. Potem od razu wyciągacie sernik z piekarnika – nie studzimy go w piekarniku tak, jak inne serniki. Rosa zacznie występować na wierzchu po około pół godzinie – tak po około 2 godzinach, powinna być już na całej powierzchni. Mam nadzieję, że moje zdjęcia i przepis zachęcą was do zrobienia takiego puszystego sernika z bezą – szczególnie, że jest on wyjątkowo smaczny. Do tego to sernik na dużą blachę, więc będziecie mogli się nim podzielić z innymi.

Ps. Koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na pyszne serniki.

przepis na sernik z pianą z białek
Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.60 z 5 ocen
Postaw mi kawę

A tutaj moje pierwsze zdjęcia tego sernika z 2014 roku :)

sernik z rosą1
sernik z rosą2
sernik z rosą

Polecane przepisy na sprawdzone serniki

Jeśli uwielbiasz serniki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Na blogu znajdziesz ich całą masę. Tutaj podaję na szybko trzy z nich:

Opublikowano: 2014 25 kwietnia

Podziel się przepisem

24 komentarze

  1. 67561671f8f5c824f68da4395ab3c441?s=54&d=mm&r=g
    Zana 2020 7 lipca w 16:33- Odpowiedz

    Mega ciacho❤️ pół dnia i ciacho znikło

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 8 lipca w 16:34- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę :)

  2. d34cb7d927e4da2e2bc358baf024bc40?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2020 25 maja w 19:02- Odpowiedz

    Witam. Czy ten przepis wyjdzie jak mam blache 33×23 ? Użyłam przeliczarki ale wychodzą mi mniejsze proporcje niż podane w przepisie .

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 26 maja w 13:40- Odpowiedz

      Pewnie, że wyjdzie, możesz zrobić go z mniejszej porcji – tak jak pokazała przeliczarka. Wtedy pieczesz go tak jak podaje przepis. Jeśli nie zmniejszysz ilości składników, to sernik będzie wyższy. Wtedy powinnaś go piec trochę dłużej.

  3. d34cb7d927e4da2e2bc358baf024bc40?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2020 23 maja w 12:13- Odpowiedz

    Witam. Czy sernik można piec góra-dół bo niestety nie mogę ustawić na sam dół tylko ponieważ nie mam takiej funkcji w piekarniku. Wtedy też włączyć termoobieg? I ostatnie pytanie : Czy ciasto dać troszkę niżej żeby góra się nie przypiekła czy po środku wystarczy? Dziękuję za odpowiedzi :) pozdrawiam.

  4. f1af4b67be84841556cfa9e8e0f4d7cf?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2018 20 stycznia w 20:46- Odpowiedz

    Cicho dziś zrobiłam na jutrzejsze urodziny córki dodatkowo moja 11-latka zrobiła Twoje ciacho bananowo – czekoladowe. Wszystko wyszło super. Będę Cię polecać znajomym.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 20 stycznia w 21:08- Odpowiedz

      Dziękuję bardzo Justynko

  5. 1900de2469e27b31b639fcc03e4ef862?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2018 10 stycznia w 13:22- Odpowiedz

    Ja do masy serowej dodaje właśnie pół szklanki cukru. Sernik pierwsza klasa, pychotka.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 10 stycznia w 16:54- Odpowiedz

      Pychotka :)

  6. Kruche ciasto z pianką i owocami - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia 2017 14 lutego w 18:56- Odpowiedz

    […] Wypróbujcie również przepis na sernik z piankową bezą […]

  7. e436d98319a96e81d5a54d04ccc5e3cf?s=54&d=mm&r=g
    Aga 2016 15 marca w 22:50- Odpowiedz

    witam a do masy serowej nie dajemy cukru bo juz sama nie wiem pozdrawiam Agata

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 15 marca w 23:06- Odpowiedz

      Cześć Agata, oryginalnie w przepisie nie było cukru do masy twarogowej – beza nadrabia slodkością, ale że to może wydawać się dziwne – ten brak cukru, to dopisałam pół szklanki do przepisu – na pewno sernik nie będzie od tego za słodki, a masa będzie za to smaczniejsza :) Pozdrawiam, Beata

  8. 1d2653e784eb1bd2f195f712bdb0d808?s=54&d=mm&r=g
    ewa 2016 31 stycznia w 20:09- Odpowiedz

    czy do spodu moge dodac brazowy cukier zamiast bualego ?

  9. 2fda118913a4c74ab934b77432e0fe7b?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2015 12 listopada w 13:08- Odpowiedz

    a jakbym zmieniła proporcje na :

    spód:
    2 szklanki mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    2 żółtko
    1/2 szklanki cukru
    110 g masła
    ewentualnie 1-2 łyżki śmietany do nadania konsystencji
    masa twarogowa:
    1 kg sera z wiaderka
    300 ml mleka
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    7 żółtek
    beza:
    7 białek
    około 150 g cukru

    ??? zależy mi na wysokim…
    dziekuje za szybka odpowiedz ;)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 12 listopada w 15:19- Odpowiedz

      powinno być ok :) dla pewności możesz przeliczyć sobie foremki wtedy będziesz wiedzieć ile razy trzeba pomnożyć produkty, aby było dobrze – tutaj znajdziesz przelicznik https://wypiekibeaty.com.pl/przelicznik-foremek/

  10. 2fda118913a4c74ab934b77432e0fe7b?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2015 12 listopada w 12:53- Odpowiedz

    witam :)mam blache 25cm na 40 cm… moze byc na ten przepis??? prosze o szybka odpowiedz :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 12 listopada w 12:56- Odpowiedz

      Ja go piekłam na odrobinę mniejszej blaszce, ale myślę, że spokojnie ta porcja może być upieczona w większej foremce – po prostu sernik będzie odrobinę niższy :) Pozdrawiam, Beata

  11. 16cfafa6d4d5847e3d990af0ec3f754c?s=54&d=mm&r=g
    aga 2015 4 kwietnia w 20:39- Odpowiedz

    o rany! sorki za ta mrówe :/

  12. 16cfafa6d4d5847e3d990af0ec3f754c?s=54&d=mm&r=g
    aga 2015 4 kwietnia w 20:37- Odpowiedz

    ciężko mi okreslić ile razy twoje przepisy ratowały nasze imprezy i swieta. W kuchni mam 2 lewe ręce, ale z Twoich… Waszych :) przepisow zawsze mi wychodzi. Dobrze,ze jestescie :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 4 kwietnia w 20:42- Odpowiedz

      Bardzo dziękuję:). Małżowi również jest miło :)

  13. 50d97f8abbc0fc19fd31e1e399432bf5?s=54&d=mm&r=g
    Katja 2015 22 lutego w 10:08- Odpowiedz

    ja ten przepis dostałam od teściowej i jest to moje popisowe ciasto!!!!! zawsze wychodzi i zawsze robi wrazenie na gościach!!! dodam tylko, ze ja nie używam serków z wiaderka, jakoś im nie ufam, za to zawsze mam swojski twaróg który już nie wymaga 3krotnego mielenia :) polecam !
    a Twoja strona Beatko jest swietna !!! już robiłam kilka ciast, a trafiłam na Ciebie szukając przepisu na coasto z masłem orzechowym. przywiozłam sobie oryginalne prosto ze stanow :) ale jakos rodzince nie zasmakowalo, wiec zrobiłam ciasto i palce oblizywali… pozdrawiam :)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 22 lutego w 10:22- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę i zapraszam do daleszego korzystania :)

  14. 1fc6ff09bbb841ebfd8cf6d578f60680?s=54&d=mm&r=g
    kulinarna148 2014 25 kwietnia w 20:03- Odpowiedz

    Piękne zdjęcia, sernik wygląda obłędnie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

  15. d7dccacd199f224366caec319186a32c?s=54&d=mm&r=g
    karmel-itka 2014 25 kwietnia w 18:38- Odpowiedz

    chyba najlepszy robi moja babcia :]

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy