Sernik z rosą
Przepis na sernik złota rosa, czyli sernik z bezą na wierzchu
Dziś zapraszam Was na klasyczny polski sernik – sernik z charakterystyczną złotą rosą na wierzchu. Ten sernik pieczony jest z bezą na wierzchu, a złota rosa to rozpuszczony i wytrącony cukier. Jeśli się więc zastanawialiście jak zrobić sernik z rosą, to zobaczcie mój przepis i upieczcie go na weekend do kawy :) Z tym przepisem upieczenie sernika będzie bardzo proste!
Spis treści
Sernik z rosą sprawdzony przepis
Jeśli lubisz lekkie, aksamitne serniki i uwielbiasz sernik z bezą, to koniecznie zrób ten pyszny idealny sernik z rosą. Sprawdź mój przepis i zobacz jak go zrobić, aby się udał!
Sernik z rosą przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
składniki na spód do sernika z rosą
- 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo (rozmiar L)
- 50 g cukru ((1/3 szklanki) )
- 100 g masła
- 1-2 łyżki zimnej wody (ewentualnie – jeśli ciasto nie chce się zlepić)
składniki na sernik z rosą
- 1 kg twarogu (z wiaderka dobrego półtłustego/tłustego)
- 750 ml mleka ((3 szklanki) )
- 200 g cukru ((1 szklanka) )
- 2 budynie waniliowe ( lub śmietankowe – proszek)
- 6 żółtek (z jajek rozmiar L)
Instrukcja
Jak zrobić spód do sernika:
- Składniki spodu szybko zagnieć, jeśli ciasto się nie klei dodaj odrobinę zimnej wody.225 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajo, 50 g cukru, 100 g masła, 1-2 łyżki zimnej wody
- Ciasto zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około godzinę (możesz dłużej).
- Ciasto cienko rozwałkuj, lub jeśli ciasto chłodziło się dłużej, to zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Wylep ciastem blachę o rozmiarze około 25/35 cm.
- Podpiecz ciasto przez około 10-15 minut w 180 stopniach – tryb góra/dół.
Jak zrobić sernik złota rosa
- Wszystkie składniki (poza mlekiem) zmiksuj krótko razem, dodaj mleko i zmiksuj – masa będzie płynna – tak ma być.1 kg twarogu, 750 ml mleka, 200 g cukru, 2 budynie waniliowe, 6 żółtek
- Wylej masę na spód i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
- Pod koniec – tak około 10 minut przed końcem – pieczenia zacznij ubijać bezę.
- Najpierw zmiksuj białka z odrobiną soli aż się napuszą.6 białek
- Dodaj po trochu cukier i miksuj, aż się rozpuści, a beza będzie biała i lśniąca.200 g cukru
- Wyłóż bezę na sernik, wyrównaj, możesz widelcem albo specjalną packą zrobić rowki – ładnie się w nich zbierze rosa :)
- Podpiecz przez około 10-15 minut 1 160 stopniach – tryb góra/dół – uważaj, aby nie przypalić bezy – ma się zezłocić.
- Sernik wyjmij od razu z piekarnika.
- Gotowy sernik ostudź, rosa powinna "wyjść" sama po około 30 minutach :)
- Najlepiej potem sernik schłodzić kilka godzin lub przez noc w lodówce.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Jak zrobić sernik złota rosa żeby się udał?
Przepis na ten sernik z rosą dostałam lata temu od mojej sąsiadki w rodzinnej miejscowości. Upływ czasu sprawił, że przepis wymagał maleńkich zmian. Oryginalnie ten sernik (jak zresztą wszystkie dawniej) robiony był z tłustego lub półtłustego sera, który trzeba było trzykrotnie zmielić w maszynce i w równej proporcji z mleka. Teraz – w dobie serów z wiaderka zdecydowałam się na użycie właśnie takiego. Musicie tylko kupić dobry ser – zwarty i o dużej zawartości tłuszczu – ja zawsze używam Piątnicę, ale słyszałam, że też bardzo dobrze sprawdza się Mój Ulubiony. Do sernika dodajemy dużo mleka i masa wychodzi bardzo płynna – proszę się nie bać. Jeśli twaróg jest dobry, to sernik upiecze się dobrze.
Jak zrobić rosę na serniku?
Aby uzyskać efekt rosy na pianie z białek musicie podpiec ją krótko – tak około 10-15 minut. Tylko tyle, aby się zezłociła – wierzch nie może się spiec. Potem od razu wyciągacie sernik z piekarnika – nie studzimy go w piekarniku tak, jak inne serniki. Rosa zacznie występować na wierzchu po około pół godzinie – tak po około 2 godzinach, powinna być już na całej powierzchni. Mam nadzieję, że moje zdjęcia i przepis zachęcą was do zrobienia takiego puszystego sernika z bezą – szczególnie, że jest on wyjątkowo smaczny. Do tego to sernik na dużą blachę, więc będziecie mogli się nim podzielić z innymi.
Ps. Koniecznie wypróbujcie moje inne przepisy na pyszne serniki.
A tutaj moje pierwsze zdjęcia tego sernika z 2014 roku :)
Polecane przepisy na sprawdzone serniki
Jeśli uwielbiasz serniki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te pyszne ciasta. Na blogu znajdziesz ich całą masę. Tutaj podaję na szybko trzy z nich: